NOS Voetbal

Olie op het vuur: WK-ambassadeur Qatar noemt homoseksualiteit 'mentaal defect'

Khalid Salman, oud-international en ambassadeur van het WK in Qatar, noemt homoseksualiteit "een mentaal defect". Dit zegt hij in een documentaire van de Duitse zender ZDF.

Salman zegt ook dat hij problemen heeft met kinderen die homoseksuele mensen zien. Na deze uitspraken grijpt de persvoorlichter van het WK-organisatiecomité in en breekt hij het interview af.

Vlak voor het gewraakte fragment zegt Salman: "Tijdens het WK komt er van alles het land binnen. Laten we het bijvoorbeeld hebben over homo's. Het belangrijkste is dat iedereen zal accepteren dat ze hier komen. Maar ze zullen onze regels moeten accepteren."

Die uitspraak is in lijn met wat de topman van het WK, Nasser Al Khater, eerder zei over de strenge anti-lhbti-wetten in Qatar. Hij zei dat "iedereen welkom is, zolang ze zich aan de regels houden en respect hebben voor de plaatselijke cultuur". Met andere woorden: homo's zijn welkom, zolang ze hun gevoelens niet in het openbaar tonen.

Maar daarna neemt het interview een andere wending. Salman noemt homoseksualiteit 'haram', oftewel wat voor moslims volgens de islam niet is toegestaan, omdat homo's een volgens hem een "mentaal defect" hebben. De Duitse journalist Jochen Breyer wil nog doorvragen, maar de WK-persvoorlichter komt tussenbeide.

Salmans uitspraak is olie op het vuur van de mensenrechtendiscussie over Qatar. Veel voetbalfans uit de lhbti-gemeenschap maken zich zorgen of ze wel welkom zijn in Qatar. Uitkomen voor je homoseksualiteit is strafbaar in de Golfstaat. Zo staat op seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht een gevangenisstraf van één tot drie jaar.

'Vrouwen zijn toch geen snoepjes?'

De documentaire Geheimsache Katar gaat ook over vrouwenrechten in Qatar. Tijdens een etentje bij de WK-ambassadeur thuis vraagt journalist Jochen Breyer aan het gezelschap waarom vrouwen gesluierd moeten zijn? Een van de aanwezigen vergelijkt vrouwen daarop met snoepjes.

"Als je er eentje mocht kiezen zou je dan voor het ingepakte snoepje gaan of een snoepje op je bord waarvan je niet weet of het is aangeraakt?' De journalist antwoordt dat hij de vergelijking niet snapt want: "Vrouwen zijn toch geen snoepjes?"

De hele documentaire Geheimsache Katar, over de mensenrechtensituatie in Qatar, was dinsdagavond te zien op de Duitse zender ZDF om 20.15 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl