NOS Nieuws

Toch vele honderden demonstranten op de Dam

Op de Dam in Amsterdam zijn vandaag toch mensen gaan demonstreren. De demonstratie waarvoor complotdenker David Icke was uitgenodigd was door de organisatie geannuleerd. Rond het middaguur hadden zich tussen de duizend en tweeduizend demonstranten verzameld. Ook waren er tegendemonstranten naar de Dam gekomen.

Vanaf de Dam maakten de betogers een kort rondje over de Wallen, langs het Centraal Station en weer terug, zegt verslaggever Hasan Coşkun. Toen een groep demonstranten een fragment van David Icke wilde afspelen, verhinderde de politie dat, zegt Coşkun. Overigens kwamen niet alleen aanhangers van David Icke op de demonstratie af. "Het was een mix van boeren, mensen die tegen de coronamaatregelen zijn en mensen die tegen de Nederlandse steun aan Oekraïne zijn."

Ook kwam er een groep antifascistische tegendemonstranten af op de demonstratie. "Een paar demonstranten vonden dat niet leuk en zochten de confrontatie, maar ook dat werd door de politie verhinderd, waarop de groep tegendemonstranten weer snel vertrok. Grimmiger dan dat werd het niet", zegt Coşkun. Inmiddels is de Dam al een stuk leger en lijkt de demonstratie op zijn eind te lopen.

Beelden van de demonstratie vandaag:

Honderden demonstranten op de Dam

De organisatie Samen voor Nederland had de demonstratie geannuleerd toen bleek dat Icke niet mocht komen. Hem werd vorige week de toegang tot het land ontzegd.

Over de aangekondigde komst van Icke was veel te doen. Hij is een bedenker van complottheorieën. Hij zegt bijvoorbeeld dat de mensheid wordt gemanipuleerd door een netwerk van buitenaardse reptielen.

De gemeente Amsterdam had de plek van de demonstratie al verplaatst van de Dam naar het Museumplein. Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) had een tegendemonstratie aangekondigd, maar ook die werd geannuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl