In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Go Sharing haalt scooters uit groot deel van het land weg

Go Sharing, een van de grootste aanbieders van deelscooters in Nederland, trekt zich terug uit 33 van de 45 Nederlandse steden en dorpen waar het bedrijf actief is.

"We zien vooral dat het gebruik gewoon heel erg laag is in een aantal gemeenten. We kunnen daar de operatie niet onderhouden", aldus een woordvoerder van het bedrijf bij NH Nieuws.

Van de 45 gemeentes waar de elektrische scooters nu staan, blijven er straks twaalf over: Eindhoven, Tilburg, Den Haag, Breda, Delft, Almere, Den Bosch, Schiedam, Haarlem, Leeuwarden, Dordrecht en Rotterdam.

Mobiliteitsalternatief

Go Sharing ging in 2019 van start met de deelscooters. Het moest een alternatief voor de auto worden en een aanvulling op het openbaar vervoer.

April vorig jaar stak een investeerder nog 50 miljoen euro in het bedrijf. Maar anderhalf jaar later is het bedrijf er niet in geslaagd winst te maken met de deelscooters. Op zijn website wijst Go Sharing op de onzekerheden in de markt, waardoor investeerders voorzichtiger zijn. "Daarom hebben wij besloten om eerst te focussen op het rendabel krijgen van ons systeem."

Strooiscooters

Sinds de lancering regende het klachten over de deelscooters. Het aantal scooters in Tilburg werd begin deze zomer door de gemeente bijna gehalveerd, van 400 naar 250, nadat er meer dan duizend klachten waren binnengekomen. De elektrische scooters werden achtergelaten op opritten of op de stoep waar ze de doorgang belemmerden. Soms werden ze in brand gestoken of eindigden ze in een boodschappenkarretje.

In Alkmaar is er een speciaal Instagramaccount Strooiscooters072 waarop buurtbewoners laten zien dat veel deelscooters op hun zijkant in het gras of in de sloot worden achtergelaten.

Overal beschikbaar

Alkmaar is een van de gemeenten waar de deelscooters verdwijnen. De elektrische snorfietsen worden herverdeeld over de steden waar het bedrijf wél actief blijft, Wie nog een tegoed op de app heeft staan, kan dit blijven gebruiken tot de scooters uit de stad zijn vertrokken of in de twaalf steden waar de deelscooters te huur blijven.

Concurrent Felyx, ook een Nederlands deelscooterbedrijf, is actief in twaalf steden en blijft daar wel beschikbaar.

Advertentie via Ster.nl