NOS Sport

Nederlandse handbalsters beginnen EK met nipte zege op Roemenië

Nederlandse handbalsters beginnen EK met nipte zege op Roemenië

De Nederlandse handbalsters zijn in het Noord-Macedonische Skopje het EK begonnen met een overwinning op Roemenië. Met 29-28 bleef Oranje, de nummer twee van Europa in 2016 en nummer drie van 2018, in de eerste groepswedstrijd net aan de positieve kant van de score.

Nederland kwam sterk uit de startblokken en liep dankzij vijf verschillende doelpuntenmakers uit naar 6-3. Maar daarna stokte de productie door goed keeperswerk van Yuliya Dumanska. Dat gevoegd bij een paar tijdstraffen aan Nederlandse zijde gaf Roemenië de kans niet alleen op te krabbelen, maar zelfs met 7-6 de leiding te nemen.

Paal velt Dumanska

Tot 9-9 hielden beide ploegen elkaar in evenwicht, waarna Oranje tot twee keer toe profiteerde van het door Roemenië leeg gelaten doel. Bij de eerste treffer deed de naar het doel sprintende Dumanska nog een dappere poging de bal te keren, maar ze kwam daarbij hard in aanraking met de paal en moest zich laten vervangen.

De Roemeense sterspeelster Cristina Neagu haalt uit

Nederland ging weer beter spelen, vond makkelijker het doel en sloeg een klein gaatje. Met een voorsprong van 14-12 ging de ploeg van bondscoach Per Johansson, die vanwege paspoortperikelen een dag later in Noord-Macedonië arriveerde, de rust in.

De tweede helft was amper op gang gekomen of de Roemeense sterspeelster Cristina Neagu - 's werelds beste handbalster in 2010, 2015, 2016 en 2018 - had er alweer twee in liggen en de stand gelijkgetrokken.

Maar andermaal wist Nederland, dat wat agressiever verdedigde en erin slaagde de Roemeensen verder van de goal te houden, afstand te nemen en met nog een kwartier voor de boeg stond er een 23-18 voorsprong op het bord.

Spannende slotfase

Dat oogde comfortabel, maar vechtmachine Roemenië was niet van plan zich zonder slag of stoot over te geven en zeven minuten later was die ruime marge geheel verdwenen. Een spannende slotfase volgde.

Kelly Dulfer wurmt zich door de Roemeense defensie

Laura van der Heijden bracht met haar zevende doelpunt - uit zeven pogingen - Nederland op 26-25, waarna 'player of the match' Kelly Dulfer met haar vijfde ook een prettige duit in het zakje deed. En deze keer liet Oranje zich niet opnieuw verrassen door een Roemeense comeback.

Ook Franse zege

Eerder op de avond won in dezelfde groep van vier, waaruit de topdrie doorgaat naar de volgende ronde met behoud van de groepsresultaten, olympisch kampioen Frankrijk met 24-14 van gastland Noord-Macedonië. Dat is maandag (18.00 uur) de volgende tegenstander van Oranje.

Van der Heijden: 'Het was zestig minuten knokken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl