VVD-bestuurders Van der Wal, Hermans, Rutte en Yesilgöz bij het partijcongres eerder dit jaar
NOS Nieuws

Verontruste VVD-groep heeft motie tegen asieldeal al klaar

Na maanden van onderhandelen bereikt de coalitie waarschijnlijk maandag een akkoord over de nieuwe asielwet, maar al voor het zover is blijkt een deel van de achterban van de VVD deze deal niet zomaar te willen accepteren.

Uit moties, die in handen zijn van de NOS en Nieuwsuur, blijkt dat VVD'ers zich uitspreken tegen de koers van de VVD en tegen de asielwet in het bijzonder.

In de nieuwe wet wordt het gemakkelijker om gemeenten te verplichten asielzoekers op te vangen. De vier coalitiepartijen buigen zich volgens bronnen dit weekend over de laatste versie van de wet. Als de vier coalitiepartijen het eens zijn, volgt maandagochtend het definitieve akkoord, zo bevestigden bronnen vrijdag aan de NOS.

'Huis van Thorbecke staat in brand'

Een van de moties komt van een groep VVD'ers die zijn verenigd onder de naam Klassiek Liberaal. De groep wil dat de partij zich expliciet op het partijcongres over twee weken uitspreekt tegen de "asieldwangwet", zoals ze de wet noemen.

In de motie van Klassiek Liberaal staat dat "onze samenleving piept en kraakt onder de asielinstroom". De 'klassiek liberalen' noemen de situatie onhoudbaar en wijzen de partij erop dat het ten koste gaat van draagvlak.

De groep VVD'ers maakt zich ook zorgen over de afnemende invloed van lokale overheden: "Met deze dwangwet worden decentrale overheden een uitvoeringsorgaan van een falend landelijk beleid. Het Huis van Thorbecke staat in brand!"

Leden uit Noord-Holland komen met een andere motie die zich uitspreekt tegen de koers van de VVD. Ze vinden dat de partij "soms wel rechtse thema's adresseert, maar ze onvoldoende in de praktijk brengt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl