Nieuwe asielwet na maanden onderhandelen in zicht, mogelijk maandag klaar
De kans is groot dat de coalitie aanstaande maandag, na maanden moeizaam onderhandelen, een akkoord bereikt over de nieuwe asielwet. In deze wet wordt het gemakkelijker om gemeenten te verplichten asielzoekers op te vangen.
De vier partijen wachten nu op een laatste aangepaste versie van de wet waar de ambtenaren van staatssecretaris Van der Burg (Asiel) nog aan werken. De VVD-fractie zal dit weekend, mogelijk zaterdag, de aangepaste versie gezamenlijk bespreken.
Als de vier coalitiepartijen het hiermee eens zijn volgt maandagochtend het definitieve akkoord, zo bevestigen bronnen aan de NOS. "Als alles goed gaat, wordt er maandag groen licht gegeven", zegt een bron, die het zich moeilijk kan voorstellen dat een van de coalitiepartijen nog nee zegt. Een andere bron binnen de coalitie zegt dat maandag een belangrijker dag is dan alle momenten de afgelopen tijd.
Financiële bonus
Het is vooral de grootste regeringspartij VVD die grote bezwaren heeft tegen het plan van de eigen staatssecretaris om gemeenten te verplichten om huisvesting te bieden voor asielzoekers.
De VVD vindt dat er veel meer moet gebeuren aan de instroom om te voorkomen dat, net aangekomen asielzoekers geen slaapplek hebben in het aanmeldcentrum in Ter Apel, zoals nu vaak gebeurt.
De partij voelt er ook weinig voor om van gemeenten te eisen dat ze met de huidige woningnood huizen beschikbaar stellen voor asielzoekers. De VVD wil ook niet spreken over dwang, maar liever over spreiding en eist een beperkte termijn voor deze dwang- of spreidingswet.
Het ziet ernaar uit dat de verplichting na vier jaar anders wordt vormgegeven. Ook komt er hoogstwaarschijnlijk een financiële bonus voor gemeenten die extra veel asielzoekers onderdak geven.
Voor het eerst optimistisch
Van der Burg had eigenlijk gehoopt dat er voor 1 oktober overeenstemming zou zijn over de nieuwe asielwet. Hij wil die op 1 januari 2023 laten ingaan en, dus hij heeft haast. Inmiddels neemt de instroom van asielzoekers alleen maar toe: dit jaar komen er naar schatting tussen de 48.200 en 55.700 mensen naar Nederland in de hoop op een verblijfsvergunning.
De afgelopen weken zijn er al tientallen overleggen geweest, ook online, tussen de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Steeds zonder resultaat dus. Voor het eerst klonk Van der Burg vanmorgen optimistisch. "Je ziet aan mijn gezicht dat ik vandaag niet heel chagrijnig ben", zei hij voor het begin van de ministerraad.