De jeugdtraining bij voetbalvereniging V.V. Bladella in Bladel
NOS NieuwsAangepast

Stijgende prijzen spelen sporters parten: 'Sommige leden kwamen niet meer'

Door de gestegen energieprijzen is sporten voor een deel van de Nederlanders te duur geworden. Ongeveer een vijfde van de sportende bevolking die met de bijbehorende prijsstijgingen is geconfronteerd, is om die reden minder gaan sporten of helemaal gestopt. Dat staat in een onderzoek van Kantar, in opdracht van sportkoepel NOC*NSF.

Het gaat niet alleen om volwassenen, maar ook om kinderen. Aan het representatieve onderzoek deden zo'n 3100 mensen mee van 5 jaar en ouder.

Hogere contributie

Vorige maand meldde sportschoolbranchevereniging NL Actief op basis van een enquête dat bijna de helft van de ondervraagde sportschooleigenaren overweegt de contributie te verhogen, vanwege de gestegen energietarieven. Eerder stelde de KNVB dat ook voetbalverenigingen zich om die reden genoodzaakt voelen hun leden om een hogere bijdrage te vragen.

Van de deelnemers aan het onderzoek van NOC*NSF zegt ruim driekwart nog niet te hebben gemerkt dat sporten duurder is geworden. Voor ongeveer een vijfde is sporten al wel duurder geworden. In de meeste gevallen is de prijsstijging tussen de 5 en 10 procent.

Sommige sporters overwegen nog te minderen of stoppen met sporten omdat behalve de energie ook andere zaken duurder zijn geworden, zoals de boodschappen. Het gaat om zo'n 14 procent van de ondervraagden. De rest zegt even veel te blijven sporten als voorheen.

Ontbijt voor leden

In de Utrechtse wijk Ondiep merkte voetbalvereniging DHSC dat veel leden dit seizoen de contributie niet meer konden betalen. "Aan het begin van het seizoen kwam een deel van de leden niet meer", zegt clubbestuurder Patrick Verkooijen. "Toen zijn we langs de deuren gegaan met de vraag waarom. Vaak hoorden we dat het om de financiën ging."

Volgens Verkooijen hakt de energiecrisis er in de volkswijk Ondiep behoorlijk in. "Kinderen die eerst nooit douchten na de training, gingen opeens douchen. Ook op dagen dat ze geen training hadden, kwamen ze douchen. Onze energierekening is vervijfvoudigd."

Om de leden tegemoet te komen organiseerde DHSC, de club waar Wesley Sneijder zijn voetbalcarrière ooit begon, een benefietavond. "Onder leiding van Wesley Sneijder, erevoorzitter van de club, Lodewijk Asscher en Kees Jansma haalden we 185.000 euro op", vertelt Verkooijen.

"Dat is voor kinderen die de contributie niet kunnen betalen, om de energierekening te betalen én we verzorgen elke zaterdag een ontbijt voor leden die het niet breed hebben. Broertjes en zusjes mogen mee. We moeten voor elkaar zorgen."

Bij de voetbalclub kwamen regelmatig kinderen binnen met een lege maag, zegt Tarik Divarci, technisch directeur van DHSC:

Ontbijt en gratis douchen, voetbalclub springt bij om stijgende prijzen

In totaal deed in september van dit jaar 61 procent van de Nederlanders tussen de 5 en 80 jaar minstens vier keer per maand aan sport, dus gemiddeld een keer per week. Dat percentage is lager dan in dezelfde periode in 2021 (63) en 2020 (66), blijkt uit het Kantar-onderzoek in opdracht van NOC*NSF. In heel 2019, dus voor corona, ging gemiddeld 65 procent van de Nederlanders iedere week sporten.

De meest beoefende sporten onder 5- tot 80-jarigen zijn fitness en wandelsport. Jongeren doen vaker aan voetbal of zwemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl