Een bakkerij in Beverwijk
NOS Nieuws

Steunpakket mkb bijna rond, kabinet wil helft stijging energiekosten vergoeden

Het kabinet wil de helft van de stijging van de energiekosten van kleine en middelgrote bedrijven op zich nemen. Hiervoor moet de komende tijd 2,5 tot 3 miljard euro worden uitgetrokken. Dat bevestigen bronnen aan de NOS na een bericht van De Telegraaf. Het steunpakket is al enkele weken in de maak en zou bijna rond zijn.

Het gaat om bedrijven die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten, de energie-intensieve bedrijven zoals bakkers en slagers. Om er zeker van te zijn dat het gaat om bedrijven die veel energie gebruiken, stelt het kabinet ook een verbruiksminimum in: ondernemers moeten minimaal 5000 kubieke meter gas per jaar gebruiken, of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit. Verder geldt dat de bedrijven maximaal 250 werknemers mogen hebben.

Aan de financiële steun zit een plafond, hierover wordt nog onderhandeld. Waarschijnlijk wordt het maximaal 160.000 euro per bedrijf.

De steun geldt voor minstens een jaar en gaat in het voorjaar in. Tot die tijd kunnen deze ondernemers een voorschot op de steun bij hun bank krijgen. Banken geven die in de vorm van een lening, mits een bedrijf in de kern gezond is. Er zit verder geen staatsgarantie op zo'n lening. Ook kunnen ze uitstel van betaling van belastingen krijgen, net als in de coronatijd. De bedoeling is dat het plan na de ministerraad op vrijdag wordt gepresenteerd.

Voor consumenten werd er recent al een tegemoetkoming aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl