NOS Voetbal

Oerdegelijk Sparta rolt Vitesse op in Arnhem en verstevigt greep op zesde plaats

Bekijk de samenvatting van Vitesse - Sparta Rotterdam

Hoogstaand was het lange tijd niet, maar dat zal ze bij Sparta een zorg zijn. De Rotterdammers wonnen dankzij vier late treffers met liefst 4-0 op bezoek bij Vitesse en staan nog steviger op de zesde plaats.

Tobias Lauritsen (twee), Sven Mijnans en Arno Verschueren maakten de doelpunten voor Sparta, dat onder trainer Maurice Steijn uiterst succesvol is. Sinds hij eind vorig seizoen de opgestapte Henk Fraser opvolgde, won Sparta liefst tien van de zeventien wedstrijden.

Die florissante cijfers staan in schril contrast met de prestaties van Vitesse onder Phillip Cocu. Onder de 101-voudig international werden de voorgaande duels met SC Cambuur en FC Emmen weliswaar gewonnen, maar de Arnhemmers staan nog altijd maar vlak boven de degradatiezone.

Gabriel Vidovic mist een spaarzame kans voor Vitesse

Cocu koos tegen Sparta met Simon van Duivenbooden voor een basisdebutant. De 20-jarige spits was de vervanger van de geblesseerde Bartosz Bialek, maar kwam nauwelijks in het stuk voor.

Niet enerverend

Dat gold overigens voor meerdere spelers, want Vitesse en Sparta maakten er aanvankelijk niet bepaald een enerverend duel van. De Rotterdammers begonnen wat sterker en kregen kansen via Vito van Crooij, die tot tweemaal toe geen geluk had in de afronding.

Vitesse nam de regie daarna over. Afstandsschoten van Matus Bero en Carlens Arcus waren niet zuiver genoeg en een inzet van Enzo Cornelisse werd door een verdediger van de lijn gehaald.

Na rust was Vitesse andermaal kansrijk via Gabriel Vidovic, die de bal er van dichtbij niet in kreeg. Maar daarna was het woord aan Sparta.

Tobias Lauritsen zorgde in de 69ste minuut op tamelijk eenvoudige wijze voor de openingstreffer. De Noorse spits nam de bal aan met buitenkant voet, draaide weg bij zijn bewaker Ferro en schoot via de binnenkant van de paal raak in de verre hoek: 0-1.

Mijnans en Verschueren kunnen juichen in de Gelredome

Drie minuten later was de wedstrijd beslist. Mijnans mocht van een meter of twintig uithalen en legde de bal vanuit stand haarfijn in de kruising achter de kansloze doelman Daan Reiziger.

Die tegenslag kwam Vitesse niet meer te boven en Sparta liep in de slotfase uit naar 0-4. Lauritsen maakte zijn tweede van de avond door bij een counter Reiziger in de verre hoek te passeren. En Verschueren profiteerde dankbaar van de vele ruimte die de thuisploeg weggaf door de vierde binnen te schuiven.

Vitesse-trainer Phillip Cocu vat de pijnlijke nederlaag samen: "Heel erg matig verdedigd":

Cocu vat pijnlijke 0-4 nederlaag tegen Sparta samen: 'Heel erg matig verdedigd'

En zo boekte Sparta een probleemloze zege in Arnhem. Zoals wel vaker dit seizoen was de ploeg van Steijn vooral oerdegelijk en kon daardoor weer drie punten bijschrijven. Enig minpunt was het uitvallen van Van Crooij, die een enkelblessure opliep.

Sparta zal hem waarschijnlijk maar één duel hoeven te missen, want vrijdag staat er met een thuiswedstrijd tegen FC Twente alweer de laatste wedstrijd van 2022 op het programma.

Voor Vitesse staan er nog twee wedstrijden op het programma voor het WK in Qatar begint: woensdag een inhaalwedstrijd tegen Ajax in Amsterdam en vier dagen later uit tegen Go Ahead Eagles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl