NOS NieuwsAangepast

Meer bedrijven komen werknemers tegemoet met eenmalige uitkering

Meer bedrijven geven hun personeel dit jaar een extra uitkering om de tijd van hoge inflatie door te komen. De bedragen lopen uiteen van 150 of 300 euro tot soms wel 2000 euro. Zo geeft winkelketen Action medewerkers volgende maand 350 euro en krijgt NS-personeel tweemaal 1000 euro.

In ruim een derde van de cao's die dit jaar zijn afgesloten, staan afspraken over eenmalige uitkeringen. Andere jaren was dit in gemiddeld een kwart het geval, blijkt uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN.

Daarnaast zijn er bedrijven die buiten de cao om een loonsverhoging geven, zoals de Rabobank. De bank maakte deze maand 500 euro extra over naar werknemers en stuurde daarbij een mail om medewerkers te wijzen op financiële hulp met "praktische tips en mentale ondersteuning".

'Lonen moeten prijzen bijhouden'

Dat de uitkeringen eenmalig zijn, heeft volgens expert beloningsvraagstukken Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit nadelen. "Uit onderzoek weten we dat als je iets geeft en het dan de volgende keer niet geeft, dat als verlies wordt ervaren. Zelfs al heb je dat van tevoren aangekondigd."

Volgens werkgeversorganisatie AWVN is het logisch dat de uitkeringen eenmalig zijn. "Je weet als werkgever niet hoelang de inflatie zo hoog blijft. Als je het structureel toekent, zit je eraan vast", zegt een woordvoerder. "De tijden zijn te onzeker om dat toe te zeggen."

Vakbond FNV pleit juist wel voor een structurele verhoging van de lonen. "Elke cent helpt natuurlijk mensen rond te komen, maar wij willen dat de lonen ten minste de prijzen bijhouden", zegt een woordvoerder.

De meeste bedrijven die extra uitkeringen uitdelen, geven medewerkers een vast bedrag, ongeacht de hoogte van het salaris. Telecombedrijf KPN is een uitzondering. Het bedrijf geeft 150 euro aan werknemers die relatief veel verdienen en 350 euro aan werknemers in lagere salarisschalen.

"Dit is allemaal hartstikke goed bedoeld, maar je trekt de doos van Pandora open", zegt beloningsexpert Wawoe. Volgens hem verschilt het per individu of een inkomen als hoog of laag wordt ervaren.

Wawoe: "Hetzelfde inkomen is heel anders voor bijvoorbeeld iemand met vijf kinderen die lang willen douchen in een tochtig huis of voor iemand die single is. Deze discussies moet je als werkgever niet willen aangaan, want je kunt niet alles oplossen."

Een vast bedrag heeft als voordeel dat mensen met lagere inkomens hier relatief meer van profiteren. "En daar vallen nu natuurlijk de hardste klappen", zegt een woordvoerder van AWVN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl