Gevangenen worden per bus naar een andere gevangenis gebracht
NOS Nieuws

Zeker vijf agenten gedood bij geweld in Ecuador

Bij meerdere aanvallen in Ecuador zijn zeker vijf politieagenten gedood. Volgens de autoriteiten waren de aanvallen een reactie van de georganiseerde misdaad op de overplaatsing van gevangenen uit een beruchte gevangenis.

President Lasso noemt de aanvallen een openlijke oorlogsverklaring door gewapende drugsbendes in zijn land. "We ondernemen acties die hen zorgen baren, vandaar de gewelddadige reactie", verklaarde de president het geweld.

De president heeft in de provincies Guayas en Esmeraldas de noodtoestand afgekondigd. Ook geldt daar een avondklok. In Esmeraldas werden gisteren gevangenismedewerkers gegijzeld door gevangenen, uit protest tegen de verplichte overplaatsing. Ze werden na onderhandelingen vrijgelaten.

Reis afgeblazen

Lasso heeft vanwege het geweld een reis naar de Verenigde Staten afgeblazen. Ecuador is een belangrijk doorvoerpunt voor drugs die de VS en Europa als eindbestemming hebben.

Het drugsgeweld heeft de afgelopen jaren al aan veel mensen het leven gekost. In de overvolle Ecuadoraanse gevangenissen zijn sinds februari vorig jaar zo'n 400 gevangenen omgekomen. Ook kwamen tientallen agenten om.

De autoriteiten namen vorig jaar een recordhoeveelheid van 210 ton drugs in beslag. Het ging daarbij voornamelijk om cocaïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl