Varkensstal
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe rekenfout RIVM in lijst met grote uitstoters, minister 'baalt enorm'

Er is opnieuw een rekenfout opgedoken in de lijst die het RIVM heeft opgesteld van de honderd grootste stikstof- en ammoniakuitstoters van Nederland. De fout is gemaakt bij de beoordeling van diverse varkens- en pluimveebedrijven, schrijft minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof aan de Tweede Kamer.

Ze vindt het "zeer betreurenswaardig" dat bedrijven hierdoor mogelijk onterecht zijn aangewezen als grote uitstoter. "Als minister moet ik kunnen vertrouwen op de informatie die ik aangeleverd krijg van een onafhankelijk wetenschappelijk kennisinstituut als het RIVM. Dit vertrouwen bleek in dit geval onterecht."

Het is niet de eerste keer dat het RIVM een rekenfout in de lijst moet corrigeren. In april van dit jaar bleek ook al dat een aantal veehouderijen ten onrechte op de lijst stond. De lijst vormt een belangrijke basis voor het stikstofbeleid van het kabinet. De fout werkt door in andere documenten van het RIVM, die nu ook niet meer kloppen.

Externe evaluatie

Van der Wal heeft het RIVM vandaag aangesproken op de fout en heeft daarbij aangedrongen op een spoedige uitleg over de oorzaak en de gevolgen van deze nieuwe rekenfout. Het RIVM gaat intern onderzoek doen en hoopt later deze maand meer duidelijkheid te kunnen geven.

Daarnaast wil de minister dat een externe partij de kwaliteitsbewaking bij het instituut gaat evalueren. Ze heeft daarover contact opgenomen met haar collega van VWS, waar het RIVM onder valt.

'Gênant en met consequenties'

Voorzitter Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO noemt de fout "gênant en met consequenties". Volgens hem toont het aan dat een lijst van piekbelasters geen basis is voor dwingende maatregelen.

"Boven op ons principiële standpunt over onteigening is de opnieuw aangetoonde onbetrouwbaarheid van modelmatig goochelen een belangrijke reden om stikstofreductie alleen op basis van vrijwilligheid te doen", zegt Van der Tak in een verklaring. "Een gedwongen aanpak van bovenaf is juridisch, praktisch en moreel niet volhoudbaar. Dat zou de minister nu ronduit moeten erkennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl