André Krul speelde afgelopen seizoen 'gewoon' in Nederland, bij de amateurs van Katwijk
NOS Voetbal

Wereldreis brengt keeper André Krul in Gibraltar, 'nu nog naar Afrika'

Op het veld blijven keepers meestal vooral in de buurt van hun doel, maar André Krul bewijst dat je als doelman toch enorme afstanden kan afleggen. Vorige week begon de 35-jarige sluitpost bij zijn negentiende club: Glacis United in Gibraltar.

De Britse rots ten zuiden van Spanje is het achtste land waar Krul onder de lat staat, verspreid over vier continenten. "Ik vind die cultuurverschillen mooi", vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Vraag André Krul naar een korte samenvatting van zijn carrière en hij is meteen minutenlang aan het woord. Via de jeugd van GSV in het Noord-Hollandse dorp Grootschermer zoekt hij het tot 2012 nog dicht bij huis met (huur)contracten bij AZ, AFC'34, FC Utrecht, Telstar, Sparta en AGOVV.

Daarna begint zijn sportieve wereldreis langs Malta, Colombia, Puerto Rico, België, Japan, Australië en Duitsland. Tussendoor werkt hij in Nederland ook nog voor onder meer FC Groningen, Cambuur en zelfs Ajax.

Kruls nieuwste bestemming is dus Gibraltar, de kleine Britse enclave onder Spanje. "Ik woon in Santa Margarita in Zuid-Spanje, net als alle andere buitenlanders bij Glacis United. Het ligt op tien minuten van de grens van Gibraltar. Het leven is een stuk goedkoper hier, dus vandaar dat de spelers hier zijn ondergebracht."

Toverdrankje

De doelman liep in zijn wereldreis tegen veel cultuurverschillen aan. Zo speelde (bij)geloof een belangrijke rol bij het Colombiaanse Boyaca Chico FC. "Als we hadden verloren, zei onze trainer in nabesprekingen dat dat kwam doordat we te weinig naar de kerk waren gegaan en dat moesten we dus vaker doen. Dat zei hij ook echt bloedserieus."

Voorafgaand aan het seizoen kwam er ook altijd een priester langs. "Die had een soort toverdrankje bij zich dat hij over de spelers goot. Heel bijzonder om zoiets mee te maken", zegt Krul. "Op een gegeven moment verloren we best veel wedstrijden en die priester kwam toen steeds vaker en vaker langs, tot we hem bijna elke week zagen."

Aan het eind van mijn carrière zou ik het heel bijzonder vinden om dat te bereiken.

André Krul over het doel om als eerste Nederlander op alle continenten gevoetbald te hebben

Toen de doelman geblesseerd raakte, ging hij uit verveling motorrijlessen volgen. Die waren op een oud vliegveld, waar hij de behendigheid moest oefenen door te slalommen langs stenen uit de bosjes. "Na drie lessen zei de instructeur: het zit wel goed, dus je kunt je rijbewijs kopen. Maar ik had nog geen moment in de stad gereden en dat is echt compleet anders in een chaotische Colombiaanse stad."

Krul beheerste het Spaans nog onvoldoende voor het theorie-examen. "Dus die heeft mijn instructeur maar voor me ingevuld. Heel moeilijk was het voor mij dus niet om daar mijn rijbewijs te halen."

  • Boris Braak
    André Krul in Colombia, bij Boyaca Chico FC
  • Archief André Krul
    André Krul bij Ajax
  • Archief André Krul
    Bij Alemannia Aachen stond Krul twee keer onder de lat
  • Archief André Krul
    André Krul bij de Australische club Preston Lions

Zo reisde de keeper de hele wereld over en kan hij zich overal verbazen. "Japan was weer compleet anders."

Bekijk hier beelden van Krul in actie bij het Japanse Iwaki FC:

Het grootste deel van zijn keepende wereldreis kwam toevallig op Kruls pad. "Dit is aan het begin van mijn carrière nooit een doel geweest. Ik had wel zoiets van: ik wil heel graag een keer naar het buitenland. Dat is gelukt", zegt hij met gevoel voor understatement.

Zijn verblijven in Malta, Colombia en Japan dienden zich spontaan aan. "Australië was iets bewuster. Daar heb ik bewust naar een club gezocht vanwege het land."

Alle continenten

Zo kwam hij terecht op vier van de vijf continenten: Europa, Amerika, Azië en Australië. Bij zijn nieuwe club in Gibraltar is hij hemelsbreed maar iets meer dan 20 kilometer verwijderd van het laatste ontbrekende continent op zijn lijstje: Afrika.

"Ik ben nu zo dicht bij het punt dat ik de eerste Nederlandse speler in de geschiedenis kan worden die op elk continent heeft gespeeld. Nu aan het eind van mijn carrière zou ik het heel erg bijzonder vinden om dat te bereiken. Leuk om geschiedenis te schrijven en die cultuurverschillen te ervaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl