Een wegblokkade in de stad Planaltin, in de buurt van de hoofdstad Brasilia
NOS Nieuws

Wegblokkades in Brazilië uit protest tegen verkiezingswinst van Lula

Uit protest tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen in Brazilië hebben aanhangers van de weggestemde president Bolsonaro in 26 staten wegblokkades opgeworpen. Onder de betogers zijn veel vrachtwagenchauffeurs, melden internationale persbureaus.

Volgens de federale snelwegpolitie waren er 321 protesten op de wegen, die gedeeltelijk of volledig werden geblokkeerd. Vrachtwagenchauffeurs zijn belangrijke aanhangers van Bolsonaro, die onder meer de brandstofprijzen verlaagde.

De chauffeurs zijn ook een machtige groep en kunnen het land platleggen. Veel goederenvervoer in Brazilië gaat over de weg. Op sommige plekken riepen demonstrerende chauffeurs op tot een militaire coup.

Het grootste aantal blokkades was in de staat Santa Catarina, waar Bolsonaro populair is, en in Mato Grosso do Sul, een belangrijke landbouwstaat. Gevreesd wordt dat de wegblokkades leiden tot problemen bij de export van voedsel uit Brazilië, dat een van de belangrijkste voedselproducenten ter wereld is.

Op verschillende plekken in het land blokkeren vrachtwagenchauffeurs wegen:

Wegversperringen als verzet tegen de nieuwe president van Brazilië

Ook andere belangrijke wegen werden geblokkeerd, zoals een weg tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo. Volgens de krant Folha de S. Paulo waren er her en der rellen. Ook werden inzittenden van bussen onwel, omdat ze vast kwamen te zitten in het verkeer. Voertuigen van de hulpdiensten konden door de wegblokkades geen kant op.

In de hoofdstad Brasilia sloot de politie de toegang tot het centrale regeringsplein af, omdat Bolsonaro-aanhangers van plan zouden zijn geweest het plein voor het Hooggerechtshof te bezetten.

De linkse oud-president Lula won zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 50,9 procent van de stemmen. De rechtse Bolsonaro kreeg 49,1 procent. Hij heeft nog altijd niet gereageerd op de uitslag, maar naar verwachting volgt zijn reactie later vandaag.

De vrees bestaat dat Bolsonaro de uitslag niet zal accepteren. In het verleden zaaide Bolsonaro twijfel over de rechtmatigheid van de stembusgang. Hij leverde daar geen bewijzen voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl