NOS Nieuws

Arib vertrekt zonder afscheid uit Tweede Kamer

Oud-Kamervoorzitter en PvdA'er Khadija Arib vertrekt zonder afscheid uit de Tweede Kamer. Ze schrijft geen afscheidsbrief en komt ook niet naar de Kamer om afscheid te nemen, zo bevestigt ze na berichtgeving door De Telegraaf. Wel stuurt ze een e-mail.

Arib zat 24 jaar in de Tweede Kamer. Tussen 2016 en 2021 was ze voorzitter. Eind september lekte uit dat het dagelijks bestuur van de Kamer (het presidium) Arib onderzocht vanwege grensoverschrijdend gedrag tijdens haar voorzitterschap.

Het presidium had twee anonieme brieven ontvangen. Daaruit kwam het beeld naar voren dat er onder Arib mogelijk sprake is geweest van "een zeer onveilige werkomgeving" voor ambtenaren. Ze zou misbruik hebben gemaakt van haar positie en mensen gekleineerd hebben.

'Niets aan toe te voegen

Arib reageerde furieus. Ze kondigde haar vertrek begin oktober aan. "Ik heb op 1 oktober een verklaring gegeven over de redenen van mijn vertrek en daar heb ik niets aan toe te voegen", laat ze weten aan persbureau ANP.

Het Kamerlid schreef toen het niet eens te zijn met het besluit om een extern onderzoek in te stellen. Arib stelde in de brief dat het dagelijks bestuur grote schade had toegebracht aan onder meer de Kamer, het democratische proces en aan Arib zelf.

PvdA-fractieleider Kuiken schreef "totaal overvallen" te zijn door het besluit van Arib om op te stappen. "Het doet mij persoonlijk en de PvdA-fractie als geheel veel pijn", meldde de sociaaldemocratische politicus destijds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl