Khadija Arib
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar oud-Kamervoorzitter, Arib woedend: 'Politieke dolksteek'

Kamerlid en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) heeft woedend gereageerd op het onderzoek dat het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, naar haar wil instellen vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag.

Arib laat telefonisch weten dat ze "voor de bus is gegooid" door haar opvolgster als Kamervoorzitter en voorzitter van het presidium, Vera Bergkamp (D66).

NRC meldde woensdagavond het nieuws over het onafhankelijke onderzoek, dat gaat over Arib in haar periode als Tweede Kamervoorzitter van 2016 tot april 2021.

Schrikbewind

Arib was niet op de hoogte gesteld van het voornemen van het presidium, dat woensdagmiddag heeft vergaderd. Aanleiding voor het externe onderzoek zijn twee anonieme brieven waarin Arib wordt beschuldigd van "machtsmisbruik", een "schrikbewind" en "een onveilige werkomgeving", zo schrijft NRC.

Arib kreeg aan het eind van de middag een appje van Bergkamp om donderdagochtend rond 09.15 uur te komen praten met haar en twee andere leden van het presidium. "Uiteindelijk las ik in NRC waar het over ging", zegt ze.

Arib wil nu een verklaring van Bergkamp, zo laat ze via Twitter weten. "Dit staat haaks op zorgvuldigheid en een sociaal veilige werkomgeving." Het gesprek van donderdagochtend gaat niet door. Het is nog onduidelijk wanneer de huidige en voormalige Kamervoorzitters wel gaan praten.

Kamervoorzitter Bergkamp wil nog niet reageren op het plan voor een extern onderzoek. Een woordvoerder laat weten dat het presidium het betreurt dat het advies van de landsadvocaat naar buiten is gekomen, voordat met Arib zelf is gesproken.

Signalen

NRC schrijft dat landsadvocaat Pels Rijcken de aanklachten in de anonieme brieven onder de loep nam en een vertrouwelijk advies uitbracht. Daaruit valt volgens NRC op te maken dat de beschuldigingen in de laatste brief, van eind juli dit jaar, passen bij eerdere klachten. Het zou gaan om "concrete en ernstige signalen van een onveilige werkomgeving".

In het advies zou bovendien niet worden gesproken over een enkel incident, maar over "een breder, structureel probleem". Volgens NRC was Aribs benoeming tot voorzitter van de Tijdelijke Commissie Corona aanleiding voor de klagers om zich nu alsnog te melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl