ANP
NOS NieuwsAangepast

Vera Bergkamp (D66) gekozen tot Kamervoorzitter

Vera Bergkamp is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. De D66'er haalde in de eerste en enige stemronde 74 van de 139 geldig uitgebrachte stemmen. Ze versloeg daarmee haar tegenkandidaten Khadija Arib (PvdA, die sinds 2016 voorzitter was, 38 stemmen) en Martin Bosma (PVV, 27 stemmen).

De stemming was schriftelijk: dat betekent dat alle Kamerleden een briefje met een naam in een bus moesten doen. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde de stemming in drie groepen van vijftig.

Meteen na de stemming nam ze plaats in de voorzittersstoel:

Vera Bergkamp: 'Ik ga voorzitter zijn van alle 149 Kamerleden'

Bergkamp vindt haar nieuwe functie een hele eer en verantwoordelijkheid. Ze bedankte een aantal mensen, onder wie haar voorganger Arib, die ze een "zeer gewaardeerde voorzitter" noemde.

Ook andere Kamerleden prezen Arib die onverwacht al in de eerste stemronde een tweede termijn als voorzitter aan haar neus voorbij zag gaan.

Bergkamp zei na haar uitverkiezing dat ze er als voorzitter niet namens D66 zit, maar dat ze er voor alle Kamerleden wil zijn. "We staan voor een enorme opgave", benadrukte ze. Ze verwees naar de Toeslagenaffaire, het recente onderzoek naar uitvoeringsorganisaties, de verhuizing van de Kamer, de coronacrisis en het feit dat in de nieuwe Kamer 17 fracties zitten.

Eerder vandaag was er een urenlang debat waarin alle fracties de kandidaten vragen konden stellen. Vrijwel iedereen pleitte voor meer dualisme (een duidelijker scheiding tussen de regering die regeert en het parlement dat controleert).

In het debat ging het onder meer over de vraag of in de formatie al dan niet afspraken zijn gemaakt over het voorzitterschap van Bergkamp. Zijzelf ontkende dat stellig en ook VVD en CDA spraken dat tegen.

Bergkamp omschreef zichzelf in het debat als iemand die benadrukt wat mensen verbindt en die oog heeft voor minderheden. Ook is ze naar eigen zeggen vasthoudend. Ze benadrukte dat ze, ook voor ze in de Kamer kwam, vaak vergaderingen heeft voorgezeten. "En de Kamervoorzitter is Champions League."

Bergkamp (D66): staan voor enorme uitdaging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl