Confrontaties tussen studenten en de oproerpolitie in Teheran, afgelopen weekend
NOS Nieuws

Zevende week van protesten in Iran, 1000 betogers aangeklaagd

In de Iraanse hoofdstad Teheran moeten deze week honderden mensen voor de rechter verschijnen omdat ze volgens de autoriteiten een centrale rol hebben gespeeld in de protesten tegen het regime.

Het gaat om zo'n duizend betogers, meldt het Iraanse staatspersbureau Irna. Ze worden beschuldigd van "ondermijnende acties", zoals brandstichting en het aanvallen van beveiligers. Ook in andere provincies zijn de afgelopen tijd demonstranten aangeklaagd, maar niet eerder was de groep zo groot.

Met de massa-aanklacht hoopt het Iraanse regime een einde te maken aan de protesten in het land, die al ruim zes weken bezig zijn en ondanks eerdere waarschuwingen van de autoriteiten alleen maar groter lijken te worden.

Golf van protest

Aanleiding voor de demonstraties is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die halverwege september werd gearresteerd omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de streng-islamitische kledingvoorschriften van Iran. Enkele dagen na haar aanhouding overleed de Koerdisch-Iraanse vrouw, volgens ooggetuigen doordat ze bij haar arrestatie was mishandeld door agenten.

De Iraanse autoriteiten weerspreken die lezing, maar konden niet voorkomen dat na de dood van Amini een golf van protest losbarstte in Iran. Het gaat om het grootste volksprotest tegen het streng-islamitische regime in jaren.

NOS op 3 legt uit waarom de Iraanse protesten uniek zijn:

Dit keer is alles anders. De Iran-protesten uitgelegd.

De oproerpolitie treedt hard op tegen de demonstranten. Volgens een Iraanse mensenrechtenorganisatie zijn sinds het begin van de protesten al zeker 270 mensen om het leven gekomen. Zo'n 14.000 demonstranten zouden zijn gearresteerd.

Afgelopen weekend riep de leider van de Iraanse Revolutionaire Garde, de machtigste militaire organisatie van het land, de betogers dringend op om te stoppen met hun demonstraties. "Vandaag is de dag dat er een einde komt aan de rellen", waarschuwde hij zaterdag. "Deze rebellie zal slecht voor jullie aflopen."

Het dreigement van de Revolutionaire Garde weerhield Iraniërs er niet van om de straat op te gaan. Gisteren waren er in het hele land opnieuw protesten tegen het regime. Demonstranten riepen onder meer "Dood aan Khamenei," doelend op ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke en daarmee opperste leider van Iran.

Op universiteiten kwam het tot confrontaties tussen demonstrerende studenten en de oproerpolitie, die geholpen wordt door leden van de Iraanse paramilitaire groepering Basij.

Op niet-geverifieerde beelden op sociale media is te zien dat de Iraanse ordetroepen daarbij traangas inzetten en de betogers slaan met stokken, melden internationale persbureaus. Ook zou een lid van een Basij-eenheid in Teheran van dichtbij op demonstrerende studenten hebben geschoten.

Ook vandaag protesteren studenten in Iran tegen het regime, zoals hier op de Technische Amirkabir Universiteit in Teheran:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl