In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Vijf jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeluk Alblasserdam

Een man van 25 uit Papendrecht die een verkeersongeval veroorzaakte waarbij twee jonge vrouwen om het leven kwamen, moet vijf jaar de gevangenis in. Daarnaast krijgt hij een rijontzegging van tien jaar, die ingaat zodra hij de gevangenis verlaat.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van 5 op 6 mei. De 18-jarige Ilse en de 19-jarige Esmée zaten na een filmavond op hun scooter toen ze werden geschept door een kleine, zilverkleurige auto. Dat gebeurde aan de rand van Alblasserdam, bij de afrit van de A15.

Esmée overleed ter plekke. Ilse raakte zwaargewond en bezweek later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

'Geen opzet om te doden'

Het Openbaar Ministerie wilde dat de man tien jaar de cel in zou gaan, maar daar ging de rechter niet in mee omdat die doodslag niet bewezen acht. De rechtbank stelt dat de man "niet de opzet had om de slachtoffers van het leven te beroven", maar dat zijn rijgedrag wel "aanmerkelijke kans gaf dat er iemand kon komen te overlijden", schrijft Rijnmond.

De zaak kreeg een extra lading bij een pro-formazitting in juli. Daar zei de officier dat de 25-jarige man maar liefst 52 verkeersovertredingen achter zijn naam had staan in ruim vier jaar tijd. Eerder noemde de Vereniging Verkeersslachtoffers de zaak in Alblasserdam "een uitstekend voorbeeld waarbij het ongelofelijk is misgegaan". Voorzitter Nelly Vollebregt noemt het de "te bizar voor woorden" dat de man met zo veel boetes nog de weg op mocht.

We moeten niet boetes bij elkaar optellen en wachten tot iemand een ongeluk veroorzaakt", zei Vollebregt toen:

'Verdubbel boetes van veelplegers in het verkeer'

Volgens de rechter is bewezen dat de verdachte schuldig is aan roekeloos rijgedrag. Hij reed meer dan 50 kilometer te hard. "Daarmee heeft de verdachte onaanvaardbare risico's genomen. Hij overschatte zijn stuurmanskunsten", aldus de rechter.

Slachtofferverklaringen

De naasten van Esmée en Ilse hadden eerder bij de inhoudelijke behandeling slachtofferverklaringen afgelegd. Toen noemde de zus van een van de slachtoffers de bestuurder een moordenaar en vond ze het absurd dat hij zijn rijbewijs nog had, na meer dan vijftig verkeersovertredingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl