NOS Voetbal

Deense bond doneert in november voor iedere goal geld aan arbeidsmigranten Qatar

Elk doelpunt dat de komende maand binnen de Deense landsgrenzen wordt gemaakt, komt financieel ten goede aan arbeidsmigranten in Qatar. Zo wil de Deense bond DBU een bijdrage leveren aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in het land waar over drie weken het WK begint.

Per doelpunt dat in het Deense amateur- of profvoetbal wordt gemaakt, zal de DBU 10 Deense kroon (1,34 euro) doneren. Vorig jaar werden in november ruim 55.000 doelpunten gemaakt. Als dat aantal nu weer wordt gehaald, dan levert dat de arbeidsmigranten bijna 75.000 euro op.

"We kijken uit naar het WK en gaan ons team ondersteunen. Maar tegelijkertijd staan we nog steeds sceptisch tegenover de mensenrechtenschendingen die sommige werknemers in Qatar hebben meegemaakt", meldt de DBU in een verklaring.

Denemarken speelt op het WK ook in een shirt waarop de logo's van de bond en kledingsponsor nauwelijks zichtbaar zijn

De opbrengst van de actie wordt geschonken aan BWI, een internationale vakbond voor arbeiders in de bouwsector. Die organisatie maakt zich al geruime tijd sterk voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden in Qatar.

Eerder protest Denemarken en Australië

Amnesty International en diverse Europese voetbalbonden, waaronder de KNVB, hebben de FIFA herhaaldelijk opgeroepen een compensatiefonds op te zetten voor uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar. Dat fonds zou moeten bestaan uit 440 miljoen dollar, gelijk aan het prijzengeld voor het WK. De FIFA heeft daar nog niet op gereageerd.

Vorige maand maakte Denemarken al bekend dat het in volledig rode shirts zal spelen op WK, als protest tegen het omstreden WK. De logo's van kledingsponsor Hummel en de DBU zijn vrijwel onzichtbaar, omdat zij niet geassocieerd willen worden met het toernooi.

De selectie van Australië, dat samen met Denemarken, Frankrijk en Tunesië in groep D zit, nam vorige week een video op waarin zestien spelers zich uitspreken tegen de misstanden in het gastland.

Australische voetballers: 'Qatar moet meer doen aan de mensenrechten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl