Een drukke trein tijdens de ochtendspits, eerder deze maand
NOS NieuwsAangepast

NS snijdt vanwege personeelstekort weer fors in dienstregeling

De NS snijdt opnieuw fors in de dienstregeling in verband met de aanhoudende personeelstekorten. Vanaf 7 november rijden er op een aantal trajecten minder treinen. Het bedrijf adviseert reizigers om kort voor vertrek de reis te plannen.

"Het laatste wat wij willen, is minder treinen rijden", schrijft NS op zijn website. "Toch is het nodig: reizigers krijgen nu te vaak te maken met uitvallende treinen. Vanaf 7 november zetten wij de volgende stap op weg naar de nieuwe dienstregeling die 11 december start. Zo zorgen we er voor dat treinen minder vaak op het laatste moment uitvallen. En krijgen onze collega's meer ademruimte."

Het spoorbedrijf schrijft dat gepoogd wordt om de informatie over de dienstregeling actueel te houden, "maar er kunnen altijd last-minute wijzigingen zijn. Plan daarom altijd je reis kort voor vertrek in de Reisplanner". De NS waarschuwt verder dat de treinen drukker zijn dan normaal de afgelopen tijd en dat reizigers mogelijk vaker moeten overstappen, vooral in de weekenden en avonden.

De aanpassingen aan de dienstregeling treffen een groot deel van het land. Zo zijn er in de daluren en op vrijdagen minder intercity's op de trajecten Den Haag Centraal-Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal-Utrecht Centraal en op de routes Schagen-Alkmaar en Alkmaar-Haarlem.

Ook het aantal sprinters wordt teruggebracht. Dat gebeurt onder meer op de trajecten Dordrecht-Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal-Leiden Centraal, Oss-'s-Hertogenbosch en Den Haag Centraal-Gouda Goverwelle. Ook tussen Veenendaal Centrum en Driebergen-Zeist en Harderwijk en Amersfoort Centraal rijden minder sprinters.

'De rek is eruit'

"Het personeelstekort is groot en daar hebben we rekening mee te houden. We willen niet iedere keer ad hoc allerlei treinen moeten schrappen, dat mensen op het perron staan en de trein dan niet komt", zegt NS-woordvoerder Arno Leblanc. "We doen van alles aan werving, maar het duurt even voordat we mensen hebben aangenomen en hebben opgeleid."

NS-directeur Groenewegen waarschuwde begin deze maand al in een interne videoboodschap dat de dienstregeling mogelijk verder moet worden ingeperkt vanwege het personeelstekort. "De rek is eruit", stelde hij toen. De NS zoekt voor ongeveer 2200 functies mensen, op een totaal van 20.000 banen. Dat gat valt volgens Groenewegen niet op te vullen door het huidige personeel harder te laten werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl