NOS NieuwsAangepast

Inflatie net iets lager dan vorige maand, maar nog altijd heel hoog

De inflatie in Nederland was in oktober 16,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de Europese rekenmethode.

Dat wil niet zeggen dat de prijzen in oktober 16,8 procent hoger waren dan in september. Inflatie wordt altijd berekend ten opzichte van een jaar geleden. De prijzen waren afgelopen maand dus 16,8 procent hoger dan in oktober vorig jaar.

Daarmee komt de inflatie iets lager uit dan in september, toen werd een recordinflatie van 17,1 procent gemeten.

Voedsel

Voedsel is op jaarbasis in oktober harder gestegen in prijs dan in september. Gemiddeld was voedsel in oktober 11,5 procent duurder dan vorig jaar. In september was dat nog 10,5 procent.

Energie, waaronder ook de motorbrandstoffen, waren in oktober 99,8 procent duurder dan in oktober vorig jaar, oftewel twee keer zo duur. In september was de prijsstijging op jaarbasis nog 113,8 procent.

Je voelt de inflatie duidelijk in je portemonnee, maar hoe moet je precies kijken naar de inflatiecijfers? Een korte uitleg.

Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen?

Rente

Om de inflatie te bestrijden heeft de Europese Centrale Bank vorige week opnieuw fors verhoogd. Net als in september werd de rente verhoogd met 0,75 procentpunt.

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, zei gisteren bij Buitenhof dat de rente verder omhoog zal gaan. In december verwacht hij opnieuw een forse rentstap, van tussen de 0,5 en 0,75 procentpunt. Ook in 2023 zal de rente worden verhoogd, al zullen de stappen wat kleiner zijn, zei hij.

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, zei vorige week dat een recessie steeds waarschijnlijker wordt. Knot sloot zich daarbij aan. "Ik zeg er wel bij dat we ons in het Nederlandse geval ook wel de vraag moeten stellen: hoe erg is dat eigenlijk?"

Volgens hem is de 'bezettingsgraad' van de Nederlandse economie rond de 103 procent. "Dat is een hotel dat stelselmatig 3 procent meer overnachtingen verkoopt dan dat het kamers ter beschikking heeft", zegt Knot. Volgens hem is afkoeling van de economie ook nodig.

Ondanks de renteverhogingen blijft de inflatie op een hoog niveau. "We zijn niet de inflatie van vandaag aan het bestrijden", zei Knot gisteren. "Wij zijn de inflatie van over 18 tot 24 maanden aan het bestrijden."

Andere rekenmethode

Het CBS neemt voor de berekening van de inflatie de prijzen van nieuwe energiecontracten mee, niet de prijzen die mensen daadwerkelijk betalen. In veel gevallen zullen mensen minder kwijt zijn aan energie dan wat het CBS meet, omdat ze bijvoorbeeld nog een vast contract hebben tegen lagere prijzen. Ook de prijzen in variabele energiecontracten liggen niet altijd zo hoog als een volledig nieuw energiecontract.

Het CBS werkt aan een methode om de energieprijsstijging op een andere manier te meten en te kijken wat mensen daadwerkelijk betalen voor hun energie. Volgens die nieuwe methode zou de inflatie wat lager uitkomen dan wat het CBS nu meet. Vandaag geeft het CBS meer informatie over de gevolgen daarvan.

In augustus, bijvoorbeeld, werd door het CBS nog een inflatie van 12 procent gemeten. Met de nieuwe methode zou dat tussen de 7,5 en de 9,6 zijn uitgekomen, melden de statistici.

Het CBS werkt nog aan die nieuwe methode. In januari verwacht het CBS meer informatie te hebben over wanneer ze op die andere manier gaan meten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl