Europese Centrale Bank
NOS Nieuws

ECB verhoogt de rente opnieuw fors in strijd tegen inflatie

Opnieuw heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogd, in de strijd tegen de torenhoge inflatie. De drie belangrijkste rentetarieven worden met 0,75 procentpunt opgeschroefd. Dat is net zo'n grote stap als de vorige renteverhoging in september. In drie maanden tijd is de rente al twee procentpunt verhoogd en dat is de scherpste en agressiefste renteverhoging ooit in de geschiedenis van de ECB.

Door de rente te laten stijgen, hoopt de centrale bank dat de groei van de economie vertraagt en dat daarmee de prijsstijgingen op termijn afzwakken. In Nederland piekte de inflatie in september in op 17,1 procent, vooral door toedoen van de hoge energieprijzen. In alle eurolanden samen bedraagt de inflatie gemiddeld 9,9 procent.

Volgens de ECB blijft de inflatie al een tijd veel te hoog. De voorbije maanden veroorzaakten de hogere energie- en voedselprijzen, knelpunten in het aanbod en het herstel van de vraag van consumenten na de coronapandemie nog meer inflatie. Doorgaans werkt een hogere rente pas na 9 tot 12 maanden door in de prijzen.

Allerlei soorten rentes zijn direct en indirect afhankelijk van de beleidsrente van de ECB, denk aan de hypotheekrente, de krediet- en leenrente, studieleningen, de obligatierente en natuurlijk de spaarrente. Die rentetarieven zijn de afgelopen tijd al opgelopen.

Door de opeenvolgende renteverhogingen van de ECB is ook de spaarrente voor consumenten weer aan het stijgen. Jarenlang stond die op nagenoeg nul procent, maar de afgelopen weken hebben de drie grote banken aangekondigd dat die per december stijgt naar 0,25 procent.

Dat is nog altijd veel minder dan de 1,5 procent rente die de banken nu krijgen van de ECB als ze daar geld stallen. Dat de grote banken de rentes nog maar beperkt verhogen, komt volgens vergelijkingssite Geld.nl vooral omdat ze al veel spaargeld hebben en weinig hoeven te concurreren.

"Daarnaast speelt ook een rol dat de banken de afgelopen jaren tegen erg lage hypotheekrentes veel hypotheken hebben verstrekt", zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. "Daar verdienen ze nu weinig op, waardoor ze minder marge hebben om de spaarrentes flink te verhogen." Ze verwacht wel dat door de renteverhoging van de ECB er steeds meer druk komt op de grote banken om hun rentes verder te verhogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl