Mede dankzij weer fitte De Jong en Madueke wint PSV eenvoudig van NEC

Bekijk de samenvatting van PSV - NEC

In een weekend waarin concurrenten Ajax en Feyenoord niet in actie komen, heeft het dit seizoen zo wisselvallige PSV zich weer eens van zijn goede kant laten zien. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij boekte een probleemloze 3-0 zege op NEC.

Anwar El Ghazi en de weer fitte Luuk de Jong en Noni Madueke maakten de doelpunten voor PSV, in een wedstrijd waarin de weifelende scheidsrechter Martin van den Kerkhof en de VAR een grote bijrol speelden.

Het optreden van de arbitrage deerde PSV uiteindelijk niet of nauwelijks, net als donderdag tegen Arsenal (2-0), toen er drie Eindhovense treffers werden afgekeurd.

Drie zware duels voor de boeg

PSV heeft nu met een wedstrijd meer gespeeld één punt achterstand op koploper Ajax. De ploeg kan zich op de laatste drie zware duels voor het WK gaan concentreren: Bodø/Glimt (uit), Ajax (uit) en AZ (thuis).

NEC wacht al sinds 1 september op een doelpunt in een uitwedstrijd. De ploeg uit Nijmegen, die dit seizoen grossiert in gelijke spelen, heeft bovendien al sinds 14 augustus niet meer gewonnen in de eredivisie en ziet de degradatiezone angstaanjagend dichtbij komen.

PSV domineerde in de eerste helft en NEC mocht van geluk spreken dat het bij één geldige tegentreffer bleef. In de 18de minuut gaf Cody Gakpo alweer zijn tiende assist van dit eredivisieseizoen, zijn voorzet werd door El Ghazi achter NEC-doelman Jasper Cillessen geschoten. De Jong stond buitenspel bij het schot van zijn ploeggenoot, maar de VAR oordeelde dat het niet hinderlijk was.

Direct vanaf de aftrap miste Gakpo een enorme kans om de 2-0 voor PSV te maken en ook daarna bleef de thuisploeg sterker. Zo'n vijf minuten voor rust juichte het Philips Stadion opnieuw, maar de VAR gooide na lang beraad roet in het eten. De Jong, voor het eerst sinds zijn blessure in de basis, had raak gekopt uit een voorzet van - hoe kan het ook anders? - Gakpo.

NEC woest

Diverse spelers van NEC protesteerden woest bij arbiter Van den Kerkhof, vanwege lichte overtredingen van Erick Gutiérrez en Gakpo in aanloop naar de treffer. Het leverden Lasse Schöne en NEC-trainer Rogier Meijer een gele kaart op.

Maar de NEC'ers kregen onverwacht toch hun zin: het doelpunt werd door de VAR afgekeurd. Niet vanwege de vermeende overtredingen, maar wegens buitenspel van aangever Gakpo.

Half NEC beklaagt zich bij arbiter Van den Kerkhof na het doelpunt van Luuk de Jong, dat door de VAR uiteindelijk zou worden afgekeurd

Direct na rust was er opnieuw grote onduidelijkheid over een doelpunt van PSV. Xavi Simons werd in het strafschopgebied aangetikt door Philippe Sandler, het blessuregevoelige voormalige talent van Manchester City, dat voor het eerst sinds 2018 in de basis stond in de eredivisie.

Van den Kerkhof twijfelde geen moment en legde de bal op de stip, maar de VAR dacht te zien dat Sandler de bal nog schampte. De scheidsrechter werd naar het scherm geroepen, maar bleef bij zijn besluit: penalty voor PSV. De Jong passeerde Cillessen - bepaald geen specialist in het keren van strafschoppen - na een trage aanloop gedecideerd: 2-0.

Mediapauze Cillessen voorbij, maar NEC-doelman wil alleen over voetbal praten

Daarna werd er door beide ploegen volop gewisseld, zo kreeg de van een blessure herstelde Madueke een half uur speeltijd. De wedstrijd werd door alle wijzigingen een stuk rommeliger.

3.000ste eredivisietreffer in eigen huis

Een kwartier voor tijd meldde NEC zich eigenlijk voor het eerst gevaarlijk voor het doel van Walter Benítez, maar een vrije kopkans van Iván Márquez ging naast. Even later kon Madueke aan de overkant bij een grote kans van dichtbij schieten, maar bracht Cillessen redding.

In de 84ste minuut maakte Madueke wel zijn eerste treffer sinds zijn blessure. Na opnieuw een assist van Gakpo schoof de Engelsman de bal in de verre hoek (3-0). Een treffer met statistische waarde bovendien: het was het 3.000ste thuisdoelpunt van PSV in de geschiedenis van de eredivisie. Alleen Ajax behaalde die mijlpaal eerder.