NOS NieuwsAangepast

Zuid-Koreaanse president bezoekt rampplek Seoul

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft de rampplek in Seoul bezocht. Bij een halloweenviering kwamen gisteren 153 mensen om het leven die in de verdrukking kwamen tijdens de extreme drukte in het uitgaansdistrict Itaewon. Meer dan tachtig mensen raakten gewond.

President Yoon noemde het "ellendig om zo'n ramp in het hart van Seoul te zien gebeuren", meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Hij betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden en wenste de gewonden een spoedig herstel toe.

De president heeft een periode van nationale rouw afgekondigd. Ook kondigde hij maatregelen aan die herhaling moeten voorkomen.

Ooggetuigen vertellen dat het extreem druk was en er eerder op de avond ook al incidenten waren:

'Mensen werden gereanimeerd, anderen liepen verdwaasd rond'

In de smalle en soms steile steegjes van Itaewon stonden gisteravond veel jongeren in halloweenkostuums, die in restaurants, cafés en nachtclubs feest wilden gaan vieren. Experts en onderzoekers weten niet wat er precies toe heeft geleid dat zo veel mensen omkwamen in de verdrukking. "Er lijkt niet één triggering moment te zijn geweest", zegt een lokale journalist, Jen Moon, tegen de BBC.

Reisblogger Sia Liljas was met haar partner op de plek waar het fataal misging. Zij zegt tegen de BBC dat ze op een straat liepen waar eerst genoeg ruimte leek te zijn, maar die langzamerhand steeds voller werd. "We merkten dat mensen vooruit wilden, en dus begonnen te duwen", zegt ze. Daarop begon de menigte volgens Liljas terug te duwen.

De slachtoffers zijn vooral tieners en twintigers en in meerderheid meisjes en vrouwen, zegt een brandweercommandant die betrokken was bij de hulpverlening. Halverwege de dag (lokale tijd) was zo'n 90 procent van de slachtoffers geïdentificeerd.

De meeste slachtoffers vielen in een steegje naast het Hamilton Hotel, in het hart van Itaewon. De steeg is afgezet en ligt nog steeds bezaaid met persoonlijke eigendommen van mensen en met afval.

De steeg waar het drama zich voltrok, in de wijk Itaewon

Onder de doden zijn zeker negentien mensen uit het buitenland. Ze kwamen uit China, Iran, Oezbekistan en Noorwegen, meldt persbureau Yonhap.

De Nederlandse student Tim van Riel maakte het drama in Seoul van dichtbij mee; bekijk zijn ooggetuigenverslag:

Tim zag de chaos in Seoul van dichtbij: 'Echt een horrorfilm'

Vanuit het buitenland komen de eerste steunbetuigingen binnen. President Biden en zijn vrouw Jill betuigden hun "diepste medeleven aan de families die dierbaren hebben verloren".

EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell twitterde diep bedroefd te zijn "door de verschrikkelijke gebeurtenissen in het centrum van Seoul". "Wat een feest moest worden, veranderde in een tragedie met zoveel jonge slachtoffers. We zijn bij het volk van de Republiek Korea op dit moeilijke moment."

Ook de Canadese premier Trudeau en zijn Franse ambtgenoot Macron hebben hun medeleven betuigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl