Hulpverleners dragen slachtoffers in Seoul
NOS NieuwsAangepast

Dodental door verdrukking bij halloweenviering Seoul loopt op naar 149

Het dodental bij de dramatisch verlopen halloweenfestiviteiten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is opgelopen naar 149, melden de autoriteiten. Tenminste 150 mensen raakten gewond, van wie 19 in kritieke toestand verkeren.

Onder de doden zijn twee mensen uit het buitenland, melden regeringsbronnen. Het is niet bekend welke nationaliteit ze hebben. Tientallen aanwezigen kregen in het gedrang een hartstilstand. Zo'n 100.000 mensen waren op de festiviteiten afgekomen.

Feestgangers werden verdrukt en vertrapt in een smalle straat in de uitgaanswijk Itaewon, waar ook veel toeristen komen. Op videobeelden is te zien hoe verschillende stromen van mensen tegen elkaar in bewegen op een punt waar straten bij elkaar komen.

Een grote groep mensen kwam in de drukte ten val, terwijl mensen achter hen bleven duwen, zeggen de autoriteiten. Eerder schreven lokale media dat een menigte op weg was naar een bar, waar een beroemdheid te zien zou zijn.

Slachtoffers, met name twintigers, werden op straat behandeld. Beelden op sociale media tonen straathoeken waar hulpverleners en passanten meerdere gewonden reanimeren. Lichamen van dodelijke slachtoffers zijn bedekt met kleden en lakens. De meeste doden zijn naar ziekenhuizen gebracht, andere lichamen zijn naar een nabijgelegen sportschool vervoerd voor identificatie.

Beelden van de drukte:

Paniek bij halloweenfeest in Seoul: tientallen mensen verdrukt

De Nederlandse studente Maike Ruijs (22) woont tijdelijk in Seoul, op een paar minuten lopen van het uitgaansdistrict waar het misging. Gisteravond en vanavond was ze in de bewuste wijk om Halloween te vieren.

"Dat is hier in Zuid-Korea een heel groot ding, iedereen gaat verkleed en ieder jaar is het druk. Sommige mensen kwamen daarom al niet meer naar deze plek, maar na corona gaan mensen nu toch uit omdat het weer kan."

Ruijs merkte dat het zaterdagavond uitzonderlijk druk was. "Ik liep door de buitenstraatjes maar ook daar kwam ik haast vast te zitten, ik werd bijna tegen een kebabgrill aangeduwd. Er waren verkeersregelaars die mensen tegenhielden bij rood licht, maar iedereen die achterop kwam had dat niet door. Mensen waren aan het duwen. Ik kreeg soms geen adem en kreeg een stomp in mijn maag."

Daarop besloot Ruijs naar huis te gaan. Niet lang daarna kreeg ze op haar telefoon berichten dat het mis ging in Itaewon. "Eerst ging nog het gerucht dat er drugs in het spel waren, of dat er een gaslek was, en dat mensen daardoor onwel waren geworden. Maar iedereen die vanavond daar geweest is, wist meteen dat mensen waren verdrukt."

Vrienden van de studente hebben op de hoofdstraat van de wijk, bij metrostation Itaewon Station en het Hamilton Hotel, "twintig mensen gezien in body bags".

800 hulpverleners

De autoriteiten hebben ruim 800 hulpverleners uit het hele land naar het uitgaansdistrict in de hoofdstad gestuurd. De politie onderzoekt of bars en clubs in Itaewon zich aan de geldende veiligheidsmaatregelen hebben gehouden.

De burgemeester van Seoul, Oh Se-hoon, heeft volgens ambtenaren zijn bezoek aan Europa afgebroken en keert zo snel mogelijk terug naar de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl