NOS SportAangepast

Wereldkampioen Verstappen pakt poleposition voor GP van Mexico-Stad

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Mexico-Stad vanaf poleposition. Hij hield de Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton achter zich. Ook teamgenoot Sergio Pérez was trager. De Mexicaan noteerde de vierde tijd.

Verstappen kan zijn veertiende zege van het seizoen boeken en alleen recordhouder worden met de meeste zeges in één seizoen. Hij won vorig jaar de race in Mexico.

'Checo', 'Checo', 'Checo': als Sergio Pérez in het Autódromo Hermanos Rodríguez zijn rondes inzet, dreunt zijn bijnaam van de tribunes langs de baan. Pérez is ongekend populair in zijn thuisland Mexico, dat volkomen racegek is en in 'Checo' een absolute sportheld heeft gevonden, die bij Red Bull ook steeds beter presteert.

Red Bull

Voor Pérez staat er nog best wat op het spel weekend. Hij is na de WK-winst van Verstappen in Japan verzeild geraakt in een spannend duel met Charles Leclerc om de tweede plaats in het wereldkampioenschap. Momenteel staat Pérez twee punten achter op de Monegask: in Mexico moet het voor Pérez gebeuren.

Sterk Mercedes

Maar tot dusver maakte vooral Mercedes indruk in Mexico. George Russell was de beste in de tweede én derde vrije training en zag Lewis Hamilton in die laatste oefensessie de tweede tijd neerzetten.

In tegenstelling tot de concurrenten van Red Bull en Ferrari maken de Mercedes-rijders een stabiele indruk op het gladde Mexicaanse asfalt. Dat was in de eerste sessie van de kwalificatie niet anders. Lewis Hamilton was de snelste, Sebastian Vettel, Lance Stroll en Kevin Schumacher de meest verrassende uitvallers.

In Q2 maakte Leclerc op oudere banden geen snelle indruk. Hij heeft het tot nu toe zwaar in Mexico-Stad, met een harde crash in de tweede vrije training en technische problemen in de derde.

Verstappen staat op

Het ging dus veel over Mercedes en Ferrari, maar namens Red Bull stond Verstappen op het juiste moment op. De tweevoudig wereldkampioen reed in de laatste sessie van de kwalificatie de snelste ronde van het weekend.

Reuters

In de slotfase van Q3 probeerden Carlos Sainz, Leclerc, Hamilton, Russell en Pérez de tijd van Verstappen aan te vallen. Dat lukte geen van allen. Alleen Verstappen zelf scherpte zijn tijd nog aan.

Een ronde van 1.17,775 was meer dan genoeg om de concurrentie achter zich te houden en om voor de eerste keer in zijn loopbaan op pole te beginnen in Mexico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl