De FBI doet onderzoek bij het huis van de Pelosi's in San Francisco
NOS Nieuws

Biden na aanval op man van Nancy Pelosi: 'Sta op tegen geweld in politiek'

De Amerikaanse president Joe Biden noemt de aanval op de echtgenoot van de Democratische politica Nancy Pelosi verachtelijk. De 82-jarige Paul Pelosi werd gisternacht (Amerikaanse tijd) aangevallen in het huis van hem en zijn echtgenote in San Francisco. Hij liep een gebroken schedel en verwondingen aan zijn rechterarm en handen op.

Een woordvoerder van Nancy Pelosi zei dat de man die Paul Pelosi aanviel naar Nancy op zoek was. "Paul Pelosi werd aangevallen in zijn huis door een aanvaller die met geweld handelde en zijn leven bedreigde, terwijl hij eiste Nancy Pelosi te spreken", schrijft haar woordvoerder.

'Genoeg is genoeg'

Amerikaanse media meldden op basis van bronnen rond het onderzoek ook al dat de indringer op zoek was naar Nancy Pelosi. Hij zou "Waar is Nancy, waar is Nancy" hebben geroepen. Ook Biden zegt dat "op basis van bronnen" de dader waarschijnlijk op zoek was naar de Democratische politica.

President Biden veroordeelt de aanslag fel:

Biden: 'Er is te veel geweld en haat'

"Genoeg is genoeg", sprak de president tijdens een bijeenkomst in Philadelphia. "Iedereen met een goed geweten moet helder en ondubbelzinnig opstaan tegen geweld in onze politiek, ongeacht welke politieke ideologie je aanhangt."

Agenten zagen hoe de man met een hamer insloeg op Paul Pelosi, bleek op een persconferentie:

Indringer in woning van Amerikaans politica Nancy Pelosi

De 42-jarige David DePape drong vorige nacht rond 02.00 uur (lokale tijd) het huis van de Pelosi's in San Francisco binnen. Paul Pelosi belde het alarmnummer en de politie verscheen binnen enkele minuten. Agenten hielden de man aan, maar toen had hij Pelosi al met een hamer verwond.

Hij heeft volgens de politie "een aantal kleine verwondingen opgelopen". Onduidelijk is of dat bij zijn arrestatie is gebeurd of al daarvoor. Hij wordt aan zijn verwondingen behandeld in een ziekenhuis waar hij onder politiebewaking staat. Naar verwachting wordt hij dinsdag voorgeleid.

De man is door de politie aangehouden voor poging tot moord, een aanval met een dodelijk wapen, mishandeling van een oudere persoon en een aantal lichtere vergrijpen, meldt politiecommandant William Scott. Hij is inmiddels al verhoord, maar de politie doet nog geen uitspraken over zijn motieven.

Volgens de San Francisco Chronicle was DePape iemand met een voorliefde voor extreemrechtse samenzweringstheorieën en een obsessie voor overheidsinstanties die burgers in de gaten zouden houden.

Facebook heeft het account van DePape inmiddels offline gehaald, bevestigden twee familieleden tegen CNN. Ook zeiden ze dat hij geen contact meer heeft met zijn familie. Voormalige kennissen zeiden tegen CNN dat DePape's gedrag in de loop der jaren steeds verontrustender werd.

Volgens een vrouw die hem acht jaar geleden leerde kennen, worstelde hij met drugsgebruik en woonde hij in een opslagruimte. Hij zou het contact met de werkelijkheid kwijt zijn geraakt. Ze vond het gevaarlijk om nog langer met hem om te gaan en verbrak het contact.

CNN zag posts van inmiddels verwijderde pagina's van DePape op Facebook. Daarin werd de naam Pelosi nergens genoemd. Wel waren er video's van een Republikeinse politicus en zakenman op te zien die beweert dat Trump de echte winnaar van verkiezingen in 2020 was, en dat het kamp van Biden had gefraudeerd. Ook had DePape mogelijk links geplaatst naar websites waarop wordt beweerd dat coronavaccins dodelijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl