Frances Tiafoe, Serena Williams, Roger Federer en Belinda Bencic tijdens de laatste editie van de Hopman Cup in 2019
NOS Sport

United Cup speelt in op groeiende populariteit teamtoernooien in tennis

Het internationale tennis is weer een teamtoernooi rijker. Vanaf het seizoen 2023 wordt in Australië de United Cup georganiseerd, een toernooi voor mannen en vrouwen waaraan achttien landen deelnemen.

De United Cup is een initiatief van de tennisbonden ATP, WTA en de Australische tennisbond en lijkt in te spelen op de groeiende populariteit van teamevenementen in het mondiale tennis.

Teamevenementen

Sinds jaar en dag worden de Davis Cup (mannen) en Billie Jean King Cup (vrouwen, de voormalige Fed Cup) gespeeld, maar ook de Laver Cup (Europa tegen de rest van de wereld) heeft inmiddels een vaste plek op de tenniskalender.

Daarnaast wordt op 11, 12 en 13 november in San Antonio (Texas) voor het eerst de All American Cup gespeeld. Dit is een driedaagse ontmoeting, naar het model van de Laver Cup, tussen de beste Amerikaanse tennissers van de oost- en westkust.

John McEnroe met de beker na het winnen met de Laver Cup met Team Wereld in september

De United Cup vervangt de ATP Cup op de tenniskalender, het landentoernooi voor mannen dat de afgelopen drie jaar in Australië werd georganiseerd. Een belangrijk aspect voor de deelnemers: de spelers kunnen op dit toernooi punten verdienen voor de wereldranglijst.

Hopman Cup

De United Cup toont gelijkenissen met de Hopman Cup. Dat toernooi voor mannen en vrouwen werd tussen 1989 en 2019 georganiseerd in Perth, maar telde niet mee voor de wereldranglijst. Zwitserland was met Roger Federer en Belinda Bencic de laatste winnaar.

Die laatste editie zorgde ook voor een fraai onderonsje in het gemengd dubbelspel tussen de Verenigde Staten met Serena Williams en Zwitserland met Federer.

Nederland haalde op dit toernooi in 2006 de finale. Oranje verloor destijds met Peter Wessels en Michaëlla Krajicek de finale van de Verenigde Staten.

Peter Wessels en Michaëlla Krajicek tijdens de Hopman Cup in 2006

De United Cup begint met zes groepen van drie landen. De drie speellocaties, Brisbane, Perth en Sydney, huisvesten ieder twee groepen. Per locatie spelen de groepswinnaars vervolgens een finaleduel met elkaar.

De drie overgebleven landen en het beste verliezende land van de drie finaleduels plaatsen zich vervolgens voor de halve finales, die in een knock-outsysteem verdergaan in Sydney (6-8 januari).

De United Cup wordt van donderdag 29 december tot en met zondag 8 januari gespeeld en dient als voorbereiding op de Australian Open. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar start op 16 januari in Melbourne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl