In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Feyenoord-hooligans richten vernielingen aan in Graz, zeven aanhoudingen

Het is gisteravond onrustig geweest rond de Europa League-wedstrijd van Sturm Graz tegen Feyenoord. Hooligans van Feyenoord veroorzaakten tijdens en na de verloren wedstrijd veel problemen in en buiten het stadion in de Oostenrijkse stad Graz. Het waren vooral jonge hooligans, zeggen andere Feyenoord-supporters tegen de regionale omroep Rijnmond.

De Rotterdamse politie zegt van de Oostenrijkse collega's te hebben gehoord dat zeven mensen zijn opgepakt. Zij zaten vanochtend nog vast. Een onbekend aantal supporters is gewond geraakt; twee van hen zouden in de buurt van het stadion betrokken zijn geweest bij een steekpartij. Ook zouden enkele agenten en veiligheidsmedewerkers gewond zijn geraakt.

"Heel heftig", zegt een supporter, die net als andere Feyenoord-aanhangers anoniem wil blijven. Vooral na het laatste fluitsignaal ging het mis. Een getuige vergelijkt de situatie met die rond de wedstrijd tegen Nancy, in 2006. Toen waren er in de Noord-Franse stad en in het stadion supportersrellen waarbij tientallen Feyenoord-fans door de hekken braken.

De problemen in Graz begonnen gistermiddag al, toen Feyenoord-hooligans volgens Oostenrijkse media vuurwerk afstaken in de binnenstad. De politie zette daarop een deel van het centrum af. Ook richtten de vandalen vernielingen aan op weg naar het stadion.

Plaatsvervangende schaamte

Tientallen hooligans gingen gisteravond volgens getuigen helemaal los: ze molesteerden deuren, wc's en cateringpunten in het stadion van Sturm Graz. De politie gebruikte traangas om hen weer rustig te krijgen. "Maar zij moesten dit wel gebruiken. Het was echt puur de schuld van onze eigen supporters", zegt een Feyenoord-aanhanger tegen Rijnmond. "Ik heb echt plaatsvervangende schaamte."

Dit zijn beelden van de hooligans:

Feyenoord-hooligans houden huis in Oostenrijkse Graz

Ook andere supporters kregen traangas in het gezicht. Zo vertelt een van hen tegen de regionale omroep dat hij een wc-hokje in vluchtte en een vrouwelijke Feyenoord-steward naar binnen trok om haar te beschermen. "Maar de deur werd opengetrokken en ook zij kreeg de volle laag. De Oostenrijkse ME leek wel in paniek."

Ruim 600.000 euro aan boetes

Het is niet de eerste keer dat Feyenoordfans zich misdragen in Europa. Vorig seizoen moest de Rotterdamse club voor ruim 600.000 euro aan boetes betalen na wangedrag van supporters.

Ook mochten vorige maand geen supporters mee naar Rome voor het Europa League-duel tegen Lazio. Dat was een straf voor rellen vorig seizoen, tijdens de beide wedstrijden in de halve finale tegen Olympique Marseille in de Conference League.

Advertentie via Ster.nl