NOS Nieuws

Aluminiumsmelterij Aldel failliet, genekt door de hoge energieprijzen

Het doek is definitief gevallen voor aluminiumsmelter Aldel; het bedrijf in Delfzijl is vanmiddag failliet verklaard door de rechtbank in Groningen. Eerder deze week had de rechter Aldel al surseance van betaling, uitstel van betaling verleend, doorgaans de opmaat naar een faillissement.

De afgelopen weken heeft het bedrijf tevergeefs geprobeerd met hulp van externe financiers de betalingsproblemen op te lossen.

Redenen

Financieel directeur van Aldel Erik Wildschut noemt twee oorzaken van het faillissement. Allereerst zijn dat de hoge gas- en stroomprijzen voor de energie-intensieve aluminiumsmelterij.

En ten tweede heeft de overheid het laten afweten om de energie-intensieve industrie te helpen. "Zeer kwalijk", vindt Wildschut "De overheid heeft zelf bijgedragen aan de energieproblemen door de gevoerde liberale energiemarktpolitiek."

Dat het faillissement zo kort volgt op de verleende uitstel van betaling, schrijft Wildschut toe aan geldgebrek. Het bedrijf beschikte over onvoldoende liquide middelen om zichzelf nog een tijdje overeind te houden.

Hoop

De fabriek produceerde al een tijd zelf geen aluminium meer vanwege de hoge energieprijzen, waardoor 120 mensen op straat kwamen te staan.

Door aluminium te importeren en te bewerken bleef een deel van het personeel nog aan het werk, maar in september werd de productie helemaal gestaakt en werden de resterende 200 medewerkers ontslagen.

Aldel had de hoop dat de sluiting tijdelijk was en dat een herstart het bedrijf zou redden. Een aantal medewerkers bleef in dienst om de fabriek in goede staat te houden.

Curator aan de slag

Als curator heeft de rechtbank mr. Erik Eshuis van Trip Advocaten aangewezen. Deze gaat nu kijken of er kandidaten zijn te vinden die de failliete fabriek alsnog willen overnemen. De afgelopen weken zijn er al wel met meerdere partijen gesprekken geweest, maar die zijn allemaal afgeketst, aldus Wildschut.

Ook voorafgaand aan de huidige hoge energieprijzen had Aldel al een verleden van wisselende resultaten. Het bedrijf ging al twee keer failliet, in 2013 en 2017. Ook toen had Aldel Erik Eshuis als curator.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl