NOS NieuwsAangepast

Einde dreigt voor aluminiumfabriek in Delfzijl

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl heeft uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Groningen. Het bedrijf heeft de afgelopen weken tevergeefs geprobeerd met behulp van externe financiers de betalingsproblemen op te lossen. De fabriek produceerde al een tijd zelf geen aluminium meer vanwege de hoge energieprijzen, waardoor 120 mensen op straat kwamen te staan.

Door aluminium te importeren en te bewerken bleef een deel van het personeel nog aan het werk. Tot het bedrijf in september de productie helemaal staakte en ook de overige 200 medewerkers werden ontslagen.

Aldel (formeel Damco) had de hoop dat de sluiting tijdelijk was. Een aantal medewerkers bleef in dienst om de fabriek in goede staat te houden, in de hoop later een herstart te maken.

Directie heeft nog hoop

De directie hoopt nog steeds dat een definitief faillissement kan worden afgewend. Een door de rechtbank aangewezen curator gaat kijken of er, nu uitstel van betaling is verleend, kandidaten zijn te vinden die de fabriek over willen nemen.

Financieel directeur Eric Wildschut is teleurgesteld over het gebrek aan financiële hulp van de overheid aan de energie-intensieve industrie in Nederland. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen regelmatig tevergeefs aan de bel getrokken bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De overheid is streng bij steun aan individuele bedrijven. Zo dient zo'n bedrijf bijvoorbeeld zowel in de kern gezond te zijn als van strategisch economisch of maatschappelijk belang te worden geacht. "Er bestaat voor Aldel onvoldoende publiek belang om individuele overheidssteun te verlenen", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Rommelt al langer

Ook voor de huidige hoge energieprijzen had Aldel al een verleden van kwakkelende resultaten. De aluminiumfabrikant ging in 2013 en 2017 al eens failliet.

De investeringsmaatschappij York Capital die de fabriek na dat laatste faillissement overnam, verkocht het bedrijf vorig jaar aan de directie van Aldel. Daarbij werd een groot deel van de schulden kwijtgescholden, volgens RTV Noord. De verkoper raakte daarmee het gros van de investeringen die waren gedaan kwijt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl