foto ter illustratie
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Natuurmonumenten sluit bezoekerscentrum Ruinen na bedreigingen om wolf

Natuurmonumenten sluit zondag het bezoekerscentrum in het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Er zou die dag een bijeenkomst worden gehouden over de wolf, maar volgens Natuurmonumenten wil een groep mensen de bijeenkomst aangrijpen om te demonstreren tegen de wolf. Volgens de natuurorganisatie zijn berichten die op sociale media rondgaan over de demonstratie intimiderend en bedreigend.

Tijdens de bijeenkomst zou filmmaker Cees van Kempen een lezing geven over zijn film Wolf, die hij onlangs uitbracht. De film gaat over de terugkeer van de wolf in Nederland. De aankondiging dat Van Kempen langs zou komen, maakt veel los, zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten tegen RTV Drenthe.

"Er worden fysieke bedreigingen gedaan richting ons, ook aan de regisseur. Die nemen we zo serieus dat we de bijeenkomst van zondag annuleren." Wat de fysieke bedreigingen inhouden, wil Natuurmonumenten niet zeggen.

Veiligheid niet te garanderen

De natuurorganisatie spreekt van een domper, maar ziet geen andere optie. "Sinds de aankondiging is er veel ophef op sociale media. We hebben signalen gekregen dat er mogelijk een protest zou plaatsvinden, maar het gaat veel verder dan dat", zegt de woordvoerder.

"De fysieke bedreigingen die we binnen krijgen, hebben ervoor gezorgd dat we deze keuze nu maken. Het is anders niet mogelijk om de veiligheid van medewerkers, vrijwilligers en bezoekers te garanderen."

Uit voorzorg wordt het hele bezoekerscentrum in Ruinen gesloten, zegt Natuurmonumenten na gesprekken met de veiligheidsregio. Volgens de woordvoerder is zondag vaak een drukke dag, met veel bezoekers.

"Ze maken vaak een wandeling en hebben soms vragen over een paddenstoel of iets anders. Met die vragen kunnen ze dan in het bezoekerscentrum terecht", legt de woordvoerder uit. "Het lijkt ons echter niet verstandig om het centrum te openen. Dat is gewoon niet verantwoord met wat er nu speelt."

Advertentie via Ster.nl