ANP
NOS Nieuws

Nog altijd toptijden voor Shell, maar winst neemt af

Het gaat olie- en gasconcern Shell financieel nog altijd voor de wind, maar de toptijden van eerder dit jaar lijken voorbij. In het derde kwartaal maakte Shell 6,7 miljard dollar winst. Een kwartaal eerder ging het nog om een recordwinst van 18 miljard dollar.

Het huidige kwartaalresultaat is nog altijd fors meer dan een jaar geleden, toen er onderaan de streep een verlies overbleef van bijna een half miljard dollar.

Aan het oppompen van olie houdt het bedrijf minder geld over dan in het tweede kwartaal. Toen leverde een vat ruwe olie meer dan 120 dollar op. De laatste maanden komt de prijs nauwelijks boven de 100 dollar per vat uit. Eerder waarschuwde Shell al dat de chemietak fors minder marge pakt op producten die het produceert.

Ook met gas wordt minder verdiend, hoewel de prijs daarvan in het derde kwartaal een recordhoogte bereikte. Shell wijt het lagere resultaat aan de grote schommelingen in de prijs van gas.

Vergroenen

Vertrekkend topman Ben van Beurden spreekt van solide resultaten. "We leveren een robuust resultaat in een tijd van voortdurende volatiliteit op de globale energiemarkt", zegt Van Beurden. Hij zegt dat het bedrijf bezig is met investeringen om klaar te zijn voor een groenere toekomst.

Shell gaat een groter deel van de winst uitkeren aan aandeelhouders. Komend kwartaal gaat de dividenduitkering met 15 procent omhoog.

Van Beurden vertrekt aan het eind van het jaar en wordt opgevolgd door de Canadees Wael Sawan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl