NOS Nieuws

Verantwoordelijkheid manipulatie NS Publieksprijs niet snel te achterhalen

Volgens de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is het op korte termijn onmogelijk om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de digitale manipulatie van de stemmodule van de NS Publieksprijs. De CPNB is de organisator van de publieksprijs.

In een persbericht probeert de CPNB het besluit om de NS Publiekprijs niet uit te reiken op te helderen. Volgens de CPNB was het "oneigenlijk om auteurs dan wel boeken van de NS Publieksprijs 2022 uit te sluiten". Ook kon de stemmodule niet snel beveiligd worden voor een betrouwbaar stemresultaat.

Vanochtend werd bekend dat de prijs niet wordt uitgereikt omdat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd en het daardoor onmogelijk is geworden om de stemming eerlijk te laten verlopen.

Afgelopen weekend was de stemmodule al een tijdje stilgelegd na berichten dat het mailadres van Tweede Kamerleden werd gebruikt om te stemmen op het boek Het Coronabedrog van Thierry Baudet,

Reacties genomineerden

"Voor ons is het nu afgelopen, maar leesplezier, literatuur en kunst kan niemand klein krijgen," zegt Susan Smit op Twitter. Ze was genomineerd voor haar boek De heks van Limbricht.

En Claudia de Breij, die werd genomineerd voor haar boek Amalia, bedankt stemmers op Instagram. "Je hebt laten zien dat je het idee van vrije eerlijke verkiezingen begrijpt. Het goede nieuws is: literatuur, kunst en cultuur is geen wedstrijd. Dit gaat over veel meer dan een wedstrijd, dit gaat over democratie," zegt De Breij in een video.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl