Thierry Baudet met een stapel van zijn eigen boeken in de Kamer
NOS Nieuws

Stemmodule NS Publieksprijs tijdelijk stilgelegd na meldingen van fraude

De stemmodule voor de NS Publieksprijs is enige tijd stilgelegd na berichten dat het mailadres van Kamerleden werd gebruikt om te stemmen op een boek van Thierry Baudet.

Onder anderen Sylvana Simons (Bij1) en Caroline van der Plas (BBB) meldden op Twitter dat hun mailadres is gebruikt om te stemmen op Het coronabedrog van de leider van Forum voor Democratie.

Woordvoerder Job Jan Altena van Stichting CPNB, die de woordvoering voor de NS Publieksprijs doet, zegt inderdaad signalen te hebben ontvangen dat iemand geprobeerd heeft namens meerdere Kamerleden te stemmen. Hij noemt de zaak "megavervelend".

CPNB legde de stemmodule stil en voerde een oplossing door. Mensen die vanaf nu op een boek stemmen, krijgen een mail waarin ze hun stem moeten verifiëren.

Ook mensen die al eerder een stem hebben uitgebracht, krijgen met terugwerkende kracht zo'n mail. "Daarmee komen alle ongeldige stemmen te vervallen", aldus Altena.

De NS Publieksprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Mensen kunnen stemmen op de zes best verkochte boeken, maar stemmen op andere boeken is ook mogelijk. Het boek van Baudet hoort niet bij de zes best verkochte werken. De stemming is woensdag gestart en loopt door tot 16 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl