Het Rheinpark-stadion in Vaduz biedt ruimte aan iets meer dan 6.000 toeschouwers.
NOS Voetbal

AZ zoekt oude vorm tussen bergtoppen Liechtenstein: 'Kans om tij te keren'

"In het voetbal hebben we best een bevoorrecht leven", sprak AZ-trainer Pascal Jansen filosofisch. "Als je dan dit soort trips maakt, moet je je ook wel even realiseren waar je bent."

Voor de vijfde wedstrijd in de groepsfase van de Conference League is AZ neergestreken in Vaduz, de hoofdstad van dwergstaat Liechtenstein. Tussen de Alpentoppen hopen de Alkmaarders het chagrijn van de afgelopen tien dagen weg te spoelen en Europese overwintering veilig te stellen.

"Een prachtige omgeving", oordeelt Jansen. "Best bijzonder ook, op zo'n vierlandenpunt. Dat je landt in Duitsland, vervolgens naar Oostenrijk reist voor je hotel. Dan de Zwitserse grens oversteekt en in Liechtenstein uitstapt. Ik probeer me daar wel bewust van te zijn."

AZ zoekt in dwergstaat Liechtenstein naar eerherstel: 'Kans om het tij te keren'

AZ staat er Europees nog altijd prima voor, maar het zelfvertrouwen is broos na drie nederlagen op rij. Een reeks die begon op Cyprus, waar AZ onverwacht ten onder ging tegen Apollon Limassol (1-0).

Daarna volgden nederlagen in de eredivisie tegen Feyenoord (1-3) en Excelsior (2-1). Drie nederlagen, drie verhalen. "In Limassol kun je spreken over een momentopname met een corner", aldus Jansen. "Kwalitatief aan de bal waren we niet top, maar ook die wedstrijden heb je en dan is het zaak om geen schade op te lopen."

"Feyenoord was zeker in de eerste helft beter, maar je gaat wel met 1-1 rusten. Dan incasseer je een goal die wij niet meer te boven komen. En Feyenoord heeft ook gewoon een prima selectie met prima spelers."

Over de zeperd van afgelopen zondag kon Jansen kort zijn. "Die eerste helft tegen Excelsior was onacceptabel. In ons DNA zijn een paar dingen vanzelfsprekend: keihard werken is de basis. Als je kijkt naar die partij kun je simpelweg concluderen dat we niet zo hard hebben gewerkt."

Bekijk de samenvatting van Excelsior - AZ

Aanvoerder Jordy Clasie kan zich vinden in de woorden van zijn trainer. "Er is wel gesproken onderling. En met de trainers hebben we beelden bekeken. Afgelopen zondag waren er een aantal momenten waarop we gewoon niet onszelf waren."

Voor Clasie gaat het vooral om "kwaliteit aan de bal". Nauwkeurigheid, passing op het juiste been en het juiste moment kiezen voor de aanval. We hebben leuk voetbal gespeeld, aantrekkelijk, met vertrouwen. Dat moet terugkomen."

AZ is bij een zege op Vaduz zeker van overwintering. Ook een gelijkspel is voldoende als Apollon Limassol niet weet te winnen van SK Dnipro.

Is FC Vaduz, de nummer negen van de tweede divisie van Zwitserland, dan een ideale tegenstander? Eerder in Alkmaar ging het niet vanzelf, hoewel de uitslag (4-1) anders doet vermoeden. AZ won met 4-1, maar tot de 81ste minuut stond het 1-1.

"Dat hoort bij het voetbal", vindt Jansen. "Dit zijn fasen in het seizoen waarmee je te maken kunt krijgen. Als coach en ploeg streef je dat die fasen zo kort mogelijk duren. Elke wedstrijd na een teleurstelling is een kans het tij te keren. In welke competitie of omstandigheid dan ook. Dat maakt niet uit. Dat is het doel van morgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl