Audi Sport
NOS Sport

Sauber wordt definitief fabrieksteam Audi, dat in 2026 toetreedt tot Formule 1

Autofabrikant Audi gaat vanaf 2026 meedoen in de Formule 1 met het Zwitserse raceteam Sauber, dat nu onder de naam van Alfa Romeo actief is in de koningsklasse van de autosport.

Dat Audi zijn entree ging maken in de Formule 1, was al langer bekend. Dat Sauber daarin een rol zou gaan spelen zat er ook aan te komen, maar het duurde even voor het nieuws definitief bekend werd gemaakt.

Het is geen toeval dat Audi juist in 2026 tot de Formule 1 toetreedt. In dat jaar is een nieuw reglement van kracht met simpelere en goedkopere motoren, die volledig op duurzame brandstof gaan draaien. Ook het aandeel elektrisch vermogen van de auto's gaat flink omhoog.

De internationale autosportbond FIA wil de sport verduurzamen en poogt vanaf 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. Om bij die doelstelling in de buurt te komen, moeten de motoren op duurzame brandstof gaan draaien.

'Beste optie'

Op dit moment rijden de Fin Valtteri Bottas en het Chinese talent Zhou Guanyu voor Alfa Romeo, dat de samenwerking met Sauber volgend jaar stopt. Dat tweetal racet in wagens met Ferrari-motoren en dat zal de komende drie jaar zo blijven. Daarna is het dus de beurt aan Audi om de krachtbronnen voor de auto's te leveren.

"Het is de beste optie voor de toekomst om Audi's officiële fabrieksteam te worden", meent Frédéric Vasseur, teambaas van Sauber. "Het is niet alleen een eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid. We zijn er volledig van overtuigd dat we Audi kunnen helpen om de doelstellingen te bereiken die ze voor hun avontuur in de Formule 1 hebben gesteld."

Het Duitse sportwagenmerk Porsche heeft ook interesse in deelname aan de Formule 1. Besprekingen met de Oostenrijkse renstal Red Bull liepen echter stuk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl