In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Proef met kunstrif van baggerslib in Eems-Dollard van start

Langs de dijk bij de Eemshaven in Delfzijl worden vandaag de eerste kleiblokken geplaatst, die samen een kunstrif gaan vormen. Onderzoekers willen weten of het mogelijk is om daarmee het onderwaterleven in de Eems-Dollard te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten.

De in totaal 400 blokken worden in groepjes van elf kriskras verspreid over het gebied neergelegd, meldt RTV Noord. De verwachting is dat mossels en oesters gaan broeden en zich in groten getale vastmaken aan de blokken. "Die mosselen gaan het hele blok overnemen en zo wordt het een kunstmatig rif", legt projectleider Jip Koster uit.

Schoner water

De blokken zijn gemaakt van baggerslib uit de Eems-Dollard. Het slib wordt in een zogeheten kleirijperij gedroogd en ingeklonken tot klei. Vervolgens wordt het gemengd met een bindmiddel en onder hoge druk geperst tot harde blokken van 250 kilo.

Niet alleen de aanleg van het kunstrif zou het onderwaterleven verbeteren en biodiversiteit vergroten, ook de winning van het slib zou goed zijn voor de natuur.

Volgens gedeputeerde Johan Hamster van de provincie Groningen zijn de Eems en de Dollard vervuild. "Er zit heel veel slib in en dat is niet goed voor vogels, andere dieren en planten". Door het slib eruit te halen en te gebruiken voor de aanleg van een kunstmatig rif, wordt het water volgens Hamster schoner.

Dijkversterking

Het project met het kunstrif duurt vijf jaar. Koster verwacht dat de eerste resultaten al rond de zomer te zien zijn.

Eerder dit jaar werd in het Groningse Finsterwolde al een dijk versterkt met klei gemaakt van baggerslib uit de Eems en de Dollard. Ook dat is nog een proef.

Advertentie via Ster.nl