AFP
NOS Nieuws

Kunstenaar zoekt (weer) duizenden naakte vrijwilligers voor project in Australië

Kunstenaar Spencer Tunick is weer op zoek naar duizenden vrijwilligers om mee te doen aan zijn massale - en inmiddels wereldberoemde - naaktfotoshoots. Deze keer gaat de Amerikaanse kunstenaar naar het Australische Sydney, om daar met zijn foto's aandacht te vragen voor de gevaren van huidkanker.

De nieuwe shoot, waar Tunick minstens 2000 vrijwilligers voor nodig heeft, vindt plaats op een strand in Sydney. Het getal 2000 is niet voor niets: Tunick wil aandacht vragen voor de zeker 2000 Australische mensen die jaarlijks overlijden door huidkanker.

De kunstenaar werkt samen met de organisatie Skin Check Champions, een goed doel dat in klinieken gratis huidchecks aanbiedt, en organiseert de shoot tijdens de Nationale Huidkankerweek in Australië.

Het is niet de eerste keer dat Tunick een massale naaktfotoshoot organiseert. De kunstenaar heeft al meer dan 100 foto's over de hele wereld gemaakt. Een greep uit die foto's:

 • AFP
  Fotoshoot van kunstenaar Spencer Tunick in Colombiaanse Bogota
 • EPA
  Fotoshoot van kunstenaar Spencer Tunick in Spaanse Valencia
 • Associated Press
  Fotoshoot van kunstenaar Spencer Tunick in Mexico
 • AFP
  Fotoshoot van kunstenaar Spencer Tunick in Australische Melbourne
 • AFP
  Fotoshoot van kunstenaar Spencer Tunick in Engelse Hull

Ook kwamen in 2016 3200 vrijwilligers uit twintig verschillende landen naar Noord-Engelse havenstad Hull om mee te doen aan het project Sea of Hull. De deelnemers schilderden elkaar bij aankomst in Hull in vier kleuren blauw.

In deze video is dat te zien:

'Opeens stond iedereen in z'n blootje'

In 2020 legde Tunick in een interview met CNN uit waarom hij bij de fotoshoots kiest voor naakte mensen. "Mijn werk is om naakte mensen zo dicht mogelijk bij een abstractie te krijgen." Hij wil het stigma op naaktheid weg nemen en mensen aanmoedigen om "het menselijk lichaam te respecteren als een kunstvorm, zoals een schilderij of sculptuur".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl