Reuters
NOS Nieuws

Duizenden blauwe blote billen in Britse havenstad

De Noord-Engelse havenstad Hull kleurde vanmorgen blauw. Het leek op het eerste oog wel een smurfeninvasie, maar in werkelijkheid ging het om een kunstwerk van de bekende Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick.

Zo'n 3200 vrijwilligers uit twintig verschillende landen deden mee aan het project Sea of Hull. De deelnemers schilderden elkaar bij aankomst in Hull in vier kleuren blauw. Vervolgens werden ze naar verschillende plekken in de stad geleid, zoals de voormalige Queen's Dock en de Guildhal. Vier uur lang liepen er duizenden poedelnaakte mensen door de stad.

Een van de vrijwilligers is de Vlaming Stephane Janssen uit Brussel. De 80-jarige heeft al meerdere keren voor Tunick geposeerd. "Het is fantastisch", zegt hij tegen de BBC. "Het is mooi, iedereen is gelijk. Geen ras of sekse-verschil. Dat is waar ik van hou."

 • Reuters
  Zo'n 3200 vrijwilligers gaven zich op voor het kunstproject
 • Reuters
  Duizenden blote, blauwe billen in Hull
 • Reuters
  De 80-jarige Stephane Janssen uit Brussel
 • Reuters
  Overal blauwe mensen in de havenstad
 • Reuters
 • Reuters

Ook Sarah Hossack, inwoner van Hull, vindt het een fantastisch project. "Ik ben sinds vanmorgen 04.00 uur naakt. Het was zo leuk, gewoon briljant. Er hing een soort festivalsfeer. We zijn echt dichter bij elkaar gekomen de afgelopen uren."

De kunstenaar zelf is ook lyrisch. Hij noemt het project een van de mooiste projecten die hij ooit heeft gedaan. "Het was enorm inspirerend om het maritieme erfgoed van de stad te verweven met de stadse achtergrond", zegt hij tegen de BBC.

De foto's van Tunick komen volgend jaar te hangen in de Ferens Art Gallery in Hull. De havenstad is dan Culturele Hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk.

'Opeens stond iedereen in z'n blootje'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl