Chinese politiemensen (ter illustratie)
NOS Nieuws

'China heeft illegaal politiebureaus in Nederland, aanwijzingen voor intimidatie'

China heeft illegale politiebureaus in Amsterdam en Rotterdam, komt naar voren uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow the Money. Er zouden bovendien sterke aanwijzingen zijn dat de Chinese politie via deze bureaus gevluchte burgers in de gaten houdt en mogelijk onder druk zet.

Het bureau in Amsterdam is in 2018 geopend door een politiekorps van de regio Lishui, schrijft RTL Nieuws. Het Rotterdamse filiaal zou sinds begin dit jaar open zijn, in een onopvallende portiekwoning zitten en beheerd worden door politie van de stad Fuzhou. Zowel Lishui als Fuzhou ligt in het oosten van China, waar veel Chinese Nederlanders wortels hebben.

China heeft de Nederlandse overheid nooit ingelicht over het bestaan van de bureaus, die volgens RTL Nieuws een "overzees servicestation" worden genoemd. Chinese Nederlanders kunnen hier hun Chinese rijbewijzen verlengen en wijzigingen in de burgerlijke stand doorgeven, schrijft de nieuwswebsite. Zaken als paspoortverlengingen horen normaal gesproken thuis bij een ambassade of consulaat.

Bovendien zouden de bureaus contact zoeken met gevluchte Chinezen die zich kritisch hebben uitgelaten over de Chinese overheid. Op Chinese overheidssites en nieuwsplatforms staat volgens RTL Nieuws dat de bureaus onder andere bedoeld zijn om Chinees politiewerk in het buitenland mogelijk te maken en om inlichtingen te verzamelen.

'Slechts een servicebureau'

De gevluchte dissident Wang Jingyu - tegen wie een opsporingsbevel loopt in China - zou begin dit jaar zijn gebeld door iemand die zei dat hij werkte voor het Chinese politiekantoor in Rotterdam. "Hij vroeg me terug te gaan naar China om mijn problemen op te lossen", zegt Wang tegen RTL Nieuws. "Ook zei hij dat ik aan mijn ouders moest denken." Later zou hij appjes met scheldwoorden hebben gekregen van een telefoonnummer van het Rotterdamse bureau.

De leiders van de politiebureaus reageren niet op vragen van RTL Nieuws en de Chinese ambassade zegt niets af te weten van het bestaan van de bureaus. De politie van Lishui ontkent tegenover het nieuwsmedium dat het een politiebureau in Amsterdam heeft. "Het is slechts een servicebureau voor Chinezen in het buitenland."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat onderzoek doen naar de activiteiten van Chinese politiebureaus in Nederland, zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Dit soort bureaus zijn illegaal." Ook zegt de woordvoerder dat het ministerie signalen uit de Chinese gemeenschap in Nederland krijgt dat mensen worden geïntimideerd. Of de bureaus in Amsterdam en Rotterdam hier iets mee te maken hebben, wordt onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl