In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Vraag om interieurfoto's op te sturen voor WOZ-waarde valt slecht

De gemeenteraad van Enschede wil dat zijn inwoners niet meer om foto's van de binnenkant van hun huis worden gevraagd. Ze kregen die vraag als onderdeel van een proef, om daarmee de WOZ-waarde nauwkeuriger te kunnen bepalen.

Maar een succes lijkt de pilot niet, want veel inwoners voelen zich aangetast in hun privacy, schrijft RTV Oost. Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) is gevraagd de vraag te schrappen.

Met de foto's kan volgens het GBT de WOZ-waarde nog beter bepaald worden en dus ook de hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) beter worden vastgesteld.

"Ik schrok nogal van het verzoek", zegt Gemma van den Berg uit Enschede in het NOS Radio 1 Journaal. "Iemand gaat binnenkijken om te kijken of er nog wat te halen valt, dat voelt niet fijn", zegt ze. "Ook vroeg ik me meteen af of het wel echt was." Daarnaast legde ze uit vragen te hebben over de beveiliging van de foto's.

'Eerste keer in de geschiedenis'

Ook de Vereniging Eigen Huis begrijpt de ophef, zegt Hans Andre de la Porte. "Het is in de historie nog nooit gevraagd, foto's van het interieur. En de grote vraag is of het wel proportioneel is, want in tegenstelling tot wat het GBT zegt staat in de wet helemaal niet dat je foto's van de binnenkant moet inleveren."

"Een geveltaxatie, dat is gewoon. Kijken naar de buitenkant van het huis. Die gegevens geven samen met de informatie van het kadaster veel goede objectieve informatie", legt de woordvoerder van de belangenbehartiger voor verenigingen van eigenaren uit.

Foto's van het interieur zijn volgens de vereniging niet objectief. "Als je amateurs foto's laat maken van hun keuken, wat moet je daar mee?", vraagt hij zich af.

Ook hij zet vraagtekens bij de privacy. "Wat doen die bureaus met die foto's? Worden ze opgeslagen of vernietigd? Daar is nog helemaal niks duidelijk over."

'Waar gaat dit over?'

Wethouder financiën Marc Teutelink zegt de bezwaren van woningeigenaren best te begrijpen. "Ik zou ook denken: waar gaat dit over? Wie zijn jullie om foto's van de binnenkant van mijn woning te vragen?"

Hij vreest het verzoek van de raad echter niet zomaar in te kunnen willigen, omdat het onderdeel is van een landelijke proef. "Maar de manier waarop ze informatie over de binnenkant van het huis krijgen staat vrij. Er zijn ook mensen geweest die hebben gebeld en de gegevens via de telefoon hebben verstrekt."

De context van het vragen naar interieurfoto's zit volgens de wethouder in de opkomst van kantoren die bezwaren indienen voor woningeigenaren die de WOZ-waarde te hoog vinden. Als de bezwaren gegrond worden verklaard, draait het GBT op voor de juridische proceskosten. "En dat was niet nodig geweest als de WOZ-waarde vooraf duidelijk was geweest", aldus de wethouder.

De Vereniging Eigen Huis erkent de problemen die de WOZ-kantoren met zich meebrengen. "Maar de foto's zijn daar helemaal niet de oplossing voor", aldus Andre de la Porte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl