Gerard Sanderink, eigenaar van Centric
NOS NieuwsAangepast

OM sleept IT-bedrijf Centric voor de rechter

Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de Ondernemingskamer vanwege de bestuurlijke crisis bij het IT-bedrijf Centric. Het bedrijf weigert de benoeming van Gerard Sanderink als bestuurder terug te draaien en negeert daarmee de deadline die het OM aan het bedrijf stelde.

De Ondernemingskamer is de rechtbank voor mogelijk wanbeleid in het bedrijfsleven en kan vergaande maatregelen nemen als het OM gelijk krijgt. Een mogelijk gevolg is dat Sanderink wordt geschorst.

Het OM zegt dat de stap nodig is vanwege het belang van de 3700 werknemers van Centric en de maatschappelijke onrust die is ontstaan. Centric reageerde niet op vragen van de NOS.

Ruzie met zijn ex

Gerard Sanderink trad in 2021 terug als bestuurder uit zijn bedrijven Oranjewoud, Antea Group, Strukton en Centric, vanwege zaken die speelden rond zijn persoon. Zo was zijn relatie met Rian van Rijbroek, die zich voordoet als cyberdeskundige, veelvuldig in het nieuws omdat ze veel invloed zou hebben gekregen op de bedrijven van Sanderink.

Ook voert hij een juridische strijd met zijn ex-geliefde Brigitte van Egten. In die ruzie betrok hij onder meer Centric, waarna drie bestuurders opstapten.

De crisis leidde tot Kamervragen, omdat Centric ook veel publieke instellingen en overheidsinstanties als klant heeft. Onder meer DNB, BNG Bank en meer dan 150 gemeenten houden hun computersystemen draaiend, mede dankzij Centric.

'Streep door de inspanningen'

Het Openbaar Ministerie (OM) begon deze zomer een onderzoek naar de bedrijven van Sanderink, waaronder Centric. Het OM sprak daarvoor met het bestuur, de ondernemingsraad en Sanderink zelf. Het is volgens het OM voor het eerst dat op deze manier onderzoek wordt gedaan.

Toen Sanderink vorige week ogenschijnlijk uit het niets terugkeerde als bestuurder bij Centric, eiste het OM dat dit besluit werd teruggedraaid. "Er is hiermee een streep gezet door alle inspanningen van het OM, het bestuur en de ondernemingsraad van Centric. De onderneming blijkt zelf onvoldoende in staat te zijn om de rust te herstellen", zo zegt het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl