NOS NieuwsAangepast

Spaarders alle grote banken krijgen vanaf december weer rente

Klanten van ING en ABN Amro krijgen vanaf 1 december weer rente over hun spaargeld. Eerder had de Rabobank al bekendgemaakt de spaarrente te verhogen.

Bij ING wordt de rente tot 10.000 euro spaargeld 0,25 procent. Tot een miljoen euro wordt het 0,15 procent, en daarboven blijft de rente nul. ABN Amro verhoogt de rente ook. Particuliere spaarders krijgen tot 1 miljoen euro 0,25 procent rente. Ook klanten van de Rabobank krijgen vanaf 1 december 0,25 procent op hun spaargeld, maakte de bank vorige week al bekend.

De spaarrente die banken hanteren hangt samen met de depositorente van de Europese Centrale Bank. In juli verhoogde de ECB die voor het eerst in 11 jaar. In september ging die rente opnieuw omhoog, met de grootste stap ooit. De hogere rente moet leiden tot een lagere inflatie.

Ton op de spaarrekening

De eerste reactie van de banken op de verhoging van de depositorente was het afschaffen van de negatieve rente voor vermogende spaarders. Tot 1 oktober gold bijvoorbeeld bij ING nog een negatieve rente voor klanten met meer dan een ton op de spaarrekening. Die werd begin deze maand al geschrapt.

De Volksbank, waaronder SNS, ASN Bank en de Regiobank vallen, laat weten dat er verschillende factoren zijn die een rol spelen bij een renteverhoging en dat ze eerst de klanten en adviseurs willen informeren als de rente wordt verhoogd.

Wat kan je nog met je spaarcenten als je er wat aan wilt verdienen? Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman geeft een paar opties in deze video:

'Risicoloos sparen is verleden tijd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl