Marcel de Graaff
NOS Nieuws

Europarlementariër FvD stapt uit groep na schorsing om standpunt Oekraïne

Europarlementariër Marcel de Graaff van Forum voor Democratie is uit de uiterst rechtse fractie Identiteit & Democratie gestapt. Hij zegt afstand te nemen van de "extreme oorlogszuchtige positie van de ID-groep" en de in zijn ogen anti-Russische koers. Volgens hem probeert de groep hem de mond te snoeren als het gaat om zijn standpunt over de NAVO en Oekraïne.

De ID-groep bestaat uit verschillende rechtse politieke partijen in het Europees Parlement. Naast FvD uit Nederland behoren ook het Belgische Vlaams Belang, het Franse Rassemblement National van Marine le Pen en Lega van Matteo Salvini uit Italië tot de groep.

De Graaff werd vorige week voor drie maanden geschorst omdat hij zich te pro-Russisch zou opstellen in het conflict met Oekraïne. De overige partijen uit de ID-groep stonden de afgelopen jaren op goede voet met Poetin, maar sinds de Russische inval in Oekraïne wordt langzaamaan meer afstand genomen van die pro-Russische opstelling.

De schorsing was tegen het zere been van De Graaff. In een verklaring op Twitter zegt hij dat er in de groep "geen ruimte meer is voor een afwijkende mening. De leden worden nu gedwongen het standpunt te volgen van de partijen die in hun eigen land regeren. Zij hebben hun principes opgeofferd voor de macht en ik ben daar niet toe bereid".

Forum voor Democratie-leider Baudet steekt zijn steun voor Rusland en Poetin niet onder stoelen of banken. Vorige week zei hij in een interview met aan Amerikaanse website dat hij vindt dat de Russische president Poetin alle steun verdient in de oorlog tegen Oekraïne.

Europarlementariër De Graaff wil nu een nieuwe groep vormen met partijen die net als hij willen dat de sancties tegen Rusland worden beëindigd. Ook wil hij stoppen met de militaire en financiële ondersteuning van Oekraïne, met als doel "de-escaleren van het conflict".

"We moeten op constructieve wijze de dialoog aangaan zodat we vrede en welvaart kunnen realiseren", schrijft hij. "We voeren een oorlog die niet de onze is en onze burgers betalen de prijs."

Vaccinatiedwang

Deze nieuw te vormen groep zou wat hem betreft ook het "respect voor de autonomie van de lidstaten" moeten onderschrijven evenals dat er geen dwang moet zijn om te vaccineren.

De Graaff zit al tien jaar in het Europees Parlement en deed dat lange tijd voor de PVV. Eerder dit jaar stapte hij over naar FvD, omdat zijn vorige partij achter het gebruik van de coronavaccins staat. In januari zei hij dat Forum voor Democratie de enige partij is "die daadwerkelijk inziet dat we helemaal niet te maken hebben met een pandemie of een covidcrisis".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl