Prognose ministerie: volgend jaar meer dan 50.000 asielzoekers
Naar verwachting vragen volgend jaar meer dan 50.000 mensen asiel aan in Nederland. Dat staat in interne documenten van het ministerie van Justitie, waar NRC over bericht. Het ministerie zegt het genoemde aantal "te herkennen".
De prognoses zijn volgens de krant vorige maand vastgesteld in het asieltopberaad. Het zijn er duizenden meer dan het aantal mensen dat dit jaar asiel aanvroeg. Vorig jaar waren er zo'n 35.000 asielzoekers. Dit jaar hebben tot en met september al hetzelfde aantal mensen een aanvraag gedaan.
In een reactie op het artikel in de krant zegt het ministerie dat er nog bepaald moet worden wat de consequenties zijn van de toename voor de zogeheten 'ketenpartners', zoals het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) die de opvangcentra beheert en de immigratiedienst IND die de asielaanvragen beoordeelt.
"Hierop lopen wij niet vooruit", laat het ministerie weten. Binnenkort, waarschijnlijk eind volgende week, stuurt staatssecretaris Van der Burg (Asiel) er een brief over naar de Kamer.
Kansrijke landen
Als die lijn doorzet, komt het aantal asielzoekers dit jaar uit op zo'n 46.000. En de verwachting is dus dat die stijgende lijn volgend jaar doorzet tot ongeveer 50.000. Volgens NRC komen er niet alleen meer mensen, maar maken ze ook nog eens meer kans om te blijven omdat ze uit kansrijke landen komen zoals Syrië, Afghanistan en Turkije.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid publiceert jaarlijks de prognoses na het asieltopberaad. Bij dat overleg zitten ambtenaren van het ministerie, het COA, de IND en de politie. Op basis van die ramingen wordt bepaald wat het budget zal zijn voor het COA en de IND.
Als de prognoses uitkomen, moet het COA tienduizenden extra opvangplekken realiseren. Juist op dat vlak kampt het COA met langdurige en structurele problemen. Ruim een derde van de huidige asielzoekers verblijft al maanden in gymzalen en evenementenhallen met weinig privacy. De prognoses voor de opvang volgend jaar schommelen tussen de 52.000 en in het hoogste scenario meer dan 77.000 aan het einde van het jaar.
Met de aantallen loopt de druk op de afhandeling en opvang van de asielzoekers nog verder op, zo zou in de documenten staan. Er is ook nog een groep Oekraïners die niet in de cijfers is meegenomen. Mensen die vluchten voor de oorlog komen in Nederland buiten de reguliere asielopvang terecht. Maar omdat er voorlopig geen einde lijkt te komen aan de oorlog, wordt het COA daar op enig moment ook verantwoordelijk voor.
Als de Oekraïners uiteindelijk ook in het reguliere asielsysteem terechtkomen, verwacht het asieltopberaad dat er zeker 76.000 extra mensen asiel zullen aanvragen. Die mensen hebben vervolgens ook een woning nodig.
Asielwet nog niet af
Ondertussen is het kabinet er nog niet in geslaagd om een wet af te ronden waarmee asielzoekers beter over het land kunnen worden verspreid. De Tweede Kamer riep staatssecretaris Van der Burg op om uiterlijk afgelopen vrijdag een concept van die wet aan te leveren.
Van der Burg praat al tijden met de coalitiepartijen over de wet, maar tot nu toe is er geen overeenstemming bereikt. De discussie spitst zich toe op de vraag of gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen en of de wet al dan niet tijdelijk moet worden.