Wintertruien op universiteiten: kachel lager om rekening te drukken
Universiteiten door het hele land nemen maatregelen om de flink gestegen energiekosten te drukken. De kachel wordt een aantal graden lager gezet en wordt er aangeraden om een warme trui te dragen, blijkt uit een rondgang van Nu.nl. Ook worden gebouwen geïsoleerd en komen er zonnepanelen op daken.
Bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verwachten ze een grote stijging van de energierekening, van 8 naar 24 miljoen euro. In het slechtste geval zouden de kosten zelfs kunnen stijgen naar 48 miljoen euro. Eenzelfde bedrag verwacht de Universiteit Utrecht te moeten betalen. Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt volgend jaar een stijging van 3 miljoen verwacht.
De onderwijsinstellingen nemen daarom maatregelen om te kosten zo laag mogelijk te houden. Het meest betalen ze voor de verwarming en daarom wordt die een aantal graden lager gezet. Nu.nl meldt dat de kachel op 19 graden wordt gezet, twee graden lager dan voorheen.
Om de kosten nog verder te drukken wordt de verwarming ook lager gezet in de avonden en weekenden. Bij de RUG bijvoorbeeld, waar de kachel nu op een nachttemperatuur van 15 graden staat. Ook wordt het gebouw doordeweeks nog maar acht uur per dag verwarmd, in plaats van twaalf.
Minder koude vriezers
De universiteiten onderzoeken tevens of ze de gebouwen eerder kunnen sluiten, en of er duurzame oplossingen zijn. Bij de RUG kijken ze of het mogelijk is om de vriezers in de labs minder koud te zetten. Ook schakelen de onderwijsinstellingen soms over naar ledverlichting.
Op de Maastricht University wordt ieder jaar een warmetruiendag gehouden. "Ik denk dat we nu aan paar maanden gaan doen", zei bestuursvoorzitter Rianne Letschert onlangs bij het KRO-NCRV radioprogramma Spraakmakers. En er wordt bekeken of de gebouwen eerder dicht kunnen.
Bij de Universiteit Leiden worden mensen gewezen op de eigen verantwoordelijkheden. Het advies daar luidt om lichten uit te doen als lokalen en ruimtes worden verlaten, en de vaatwasser mag pas aan als hij vol is.
NOS op 3 beantwoordt in deze video vragen over de hoge energierekening: