NOS Nieuws

Ook ziekenhuizen vrezen energierekening: 'Ernstige consequenties voor zorg'

Ziekenhuizen luiden de noodklok over de energiekosten die ze voor hun kiezen krijgen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) doet een beroep op de politiek om ze financieel te ondersteunen. Het verlenen van zorg komt ernstig onder druk te staan.

"De situatie dreigt voor veel ziekenhuizen echt onhoudbaar te worden", zegt NVZ-voorzitter Melkert. Voor het lopende jaar wordt de stijging geschat op 43 procent ten opzichte van vorig jaar, maar in 2023 verwachten ze een toename van gemiddeld 175 procent ten opzichte van 2021.

De cijfers komen uit een nieuwe berekening van Intrakoop, de organisatie die de energiecontracten voor de ziekenhuizen afsluit. De ziekenhuizen zeggen dat de stijging onbetaalbaar is, ook omdat ze volgens het onlangs afgesloten Integraal Zorg Akkoord voor flinke verplichtingen staan op het gebied van passende zorg, digitalisering en duurzaamheid.

NOS op 3 beantwoordt in deze video veel gestelde vragen over de hoge energierekening:

450 euro voor je energierekening. Hoe dan?!

De NVZ maakt zich bovendien zorgen over het grote aantal ziekenhuisvacatures. Dat zijn er ruim 47.000, zo'n 30 procent meer dan vorig jaar. Om hogere lonen te kunnen bieden is volgens de ziekenhuizen ook meer financiële ruimte nodig en die is er niet.

Harde keuzes

De ziekenhuizen vragen in een brief aan de Tweede Kamer om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de energiekosten, zoals die ook voor burgers wordt opgetuigd. Als dat niet gebeurt, zullen harde keuzes gemaakt moeten worden en kunnen er ernstige consequenties voor de zorg zijn, waarschuwt de NVZ.

Binnenkort praat de Kamer over de begroting van VWS, weet Melkert. "We doen een beroep op Kamerleden en vragen met klem om ziekenhuizen, revalidatieklinieken en categorale instellingen tegemoet te komen via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl