Een veerboot met de vlag half stok na het ongeluk bij Terschelling
NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers bootdrama Terschelling twee mannen van 46 en 57 jaar

Bij het bootongeluk gisteren op Terschelling zijn een 46-jarige man uit Sexbierum en een 57-jarige man uit Leeuwarden omgekomen. Dat maakt de politie vanmorgen bekend. Er zijn nog twee anderen omgekomen, maar hun lichamen zijn nog niet gevonden. Het gaat om een volwassen man en een 12-jarige jongen. Over hun identiteit is verder nog niets bekendgemaakt.

Gisterochtend rond 07.15 uur sloeg het noodlot toe in een vaargeul bij het Schuitengat, in de buurt van Terschelling. Een watertaxi, die onderweg was van Harlingen naar Terschelling, botste in het donker op een snelle ferry van rederij Doeksen. Die was in tegengestelde richting onderweg naar Harlingen.

De kapiteins van beide schepen en de stuurman van de veerboot zijn inmiddels verhoord. Na het ongeval werden ze aangehouden door de politie. Of ze ergens van verdacht worden kon een woordvoerder van de Landelijke Eenheid vanochtend nog niet zeggen. Vandaag worden getuigen van het ongeluk gehoord.

Een politieboot met een speciaal team gaat vandaag op zoek naar de lichamen van de vermisten:

Het gemeentehuis van Terschelling opende vanmorgen de deuren om hulp te bieden aan mensen die dat nodig hebben. "De sfeer die je meekrijgt is dat mensen rouwen en verdriet hebben", zegt burgemeester van Terschelling Caroline van de Pol in het NOS Radio 1 Journaal. Ze hoopt dat iedereen die het nodig heeft naar het gemeentehuis komt. Later op de dag is er ook nog een bijeenkomst voor de hulpverleners.

Van de Pol zegt dat er nog geen nieuws is over de vermisten. "Helaas niet, want ik kan me voorstellen dat de nabestaanden en familieleden daar met smart op zitten te wachten."

Een paar uur na het ongeluk werd de zoektocht naar de vermisten afgeschaald. Er was volgens de kustwacht heel weinig kans dat ze nog leefden. Daarna is er nog naar de lichamen gezocht, onder meer met een helikopter. Gisteravond werd ook die zoektocht gestaakt.

Vandaag gaan behalve de politie, vijftien leden van het Search and Rescue Team Nederland op zoek naar de lichamen. Die organisatie heeft ook geholpen bij de zoektocht naar Hebe en Sanne, die deze week verongelukten.

Over de toedracht van het ongeluk met de boten is nog niets duidelijk. "Dat verwacht ik ook niet vandaag of morgen", zegt de burgemeester van Terschelling vanochtend. "Ik weet dat de politie, het Openbaar Ministerie en de Landelijke Eenheid met elkaar een onderzoek gaan starten. We wachten op de uitkomsten daarvan en pas dan kunnen we conclusies trekken."

De beschadigde watertaxi kwam gisteravond aan in Harlingen:

Watertaxi op de kant getakeld

Afgaande op gegevens van de website Marinetraffic.com, waarop het wereldwijde scheepvaartverkeer te volgen is, lijkt het erop dat beide schepen harder voeren dan is toegestaan. De toegestane snelheid op de plek waar het ongeluk gebeurde is 20 kilometer per uur.

Kort voor het ongeluk zou de watertaxi zo'n 30 kilometer per uur hebben gevaren en de veerboot ruim 50 kilometer per uur. De gegevens zijn niet bevestigd door een officiële instantie .

Op de watertaxi zaten acht mensen. Vier van hen zijn gisteren gewond naar ziekenhuizen in Friesland gebracht. De passagiers en de bemanning van de snelle ferry, 27 mensen in totaal, bleven ongedeerd maar het schip raakte wel beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl